Căutările de joburi s-au menţinut la cote ridicate, de la începutul verii, atingând un record în luna iulie, semn că angajaţii profită de perioada concediilor pentru a se ocupa de planurile profesionale pentru finalul acestui an şi pentru 2023, arată o analiză realizată de o platformă de recrutare online.

Cei mai activi candidaţi au fost cei din Bucureşti şi Ilfov (24%), unde nivelul de aplicări este aproape egal cu suma celorlalte judeţe din clasament: Timiş (8%), Cluj (6%), Braşov (6%) şi Constanţa (5%), potrivit datelor de pe platforma BestJobs.

Totodată, cele mai atractive domenii spre care se orientează candidaţii au fost Vânzările, cu aproape 20% din totalul aplicărilor, Managementul (14%), Financiar/Contabilitate (10,6%), IT/Telecom (7,7%) şi Producţie şi Logistică (6,9%), similar tendinţei din 2021.

Din punct de vedere al ofertei de joburi, clasamentul domeniilor cu cele mai multe anunţuri de joburi active în perioada de vară se menţine şi în acest an. Astfel, 15,2% dintre joburi sunt disponibile în Vânzări, 10,8% în IT/Telecom, 9,8% în Management, iar 9,4% în Financiar/Contabilitate.

Topul celor mai ofertante judeţe rămâne constant de trei ani şi este reprezentat de Bucureşti/Ilfov, Timiş, Cluj, Braşov şi Iaşi. Cu toate acestea, candidaţii aplică în număr tot mai mare la joburile remote, astfel că, în luna iulie, nivelul aplicărilor pentru joburile care permit munca de oriunde a fost foarte apropiat de maximul acestui an – stabilit în ianuarie -, cu aproape 70.000 de aplicări.

Cele mai multe aplicări pentru joburi remote au fost înregistrate în IT/Telecom, Vânzări şi BPO (pentru poziţii de call-center sau suport clienţi).

Aproximativ 55% dintre candidaţii activi în perioada 1 iunie – 15 august sunt femei, potrivit datelor de pe platforma BestJobs. Din total, 45% au între 25 şi 44 de ani, în timp ce 38% depăşesc vârsta de 45 de ani. Candidaţii tineri, care abia îşi încep cariera, sunt tot mai activi, atingând 17% din numărul total de candidaţi de pe BestJobs.

Doar 12,4% nu au completat nimic în secţiunea din CV aferentă experienţei profesionale, semn că fac parte dintre candidaţii entry-level, în timp ce 87,6% au completat cel puţin o experienţă anterioară, fie că e vorba de job, internship, practică sau voluntariat.

Candidaţii sunt tot mai pregătiţi şi când vine vorba de limbile străine, 28% dintre ei menţionând în CV că vorbesc două limbi străine, în timp ce 20% cunosc chiar trei. Cel mai adesea, candidaţii aplică de pe mobil, folosind aplicaţia BestJobs.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experienţă de peste 20 ani în domeniu, BestJobs se implică permanent în transformarea şi inovarea industriei de recrutare online şi integrează astăzi tehnologii digitale de ultimă generaţie şi servicii conexe recrutării pentru a oferi cele mai eficiente soluţii de angajare, recrutare şi de dezvoltare profesională şi personală.

În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii, peste 40.000 de joburi şi mii de freelanceri, agenţi de recrutare sau specialişti în dezvoltare profesională şi personală (coachi, mentori, terapeuţi, avocaţi şi alte tipuri de specialişti).