Un număr de 31.427 locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, informează instituţia.

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (2.106), agent de securitate (1.400), manipulant mărfuri (1.274), muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (1.243), lucrător comercial (1.191), muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.085), confecţioner-asamblor articole din textile (908), montator subansamble (716), muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (574), confecţioner cablaje auto (573).

Din cele 31.427 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 2.222 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer în diferite domenii de activitate; programator; specialist în domeniul calităţii; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist în economie generală; contabil etc.), 7.073 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (manipulant mărfuri; agent de vânzări; lucrător comercial; agent de securitate; montator subansamble etc.), 8.313 pentru persoanele cu studii profesionale (lăcătuş mecanic; confecţioner-asamblor articole din textile; operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice; sudor; conducător auto transport rutier de mărfuri etc.).

Alte 13.819 locuri de muncă sunt destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor, agent de securitate, muncitor necalificat în industria confecţiilor, muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; confecţioner cablaje auto etc).

Baza de date a ANOFM se actualizează în timp real în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării.

Pe de altă parte, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 661 locuri de muncă vacante, cele mai multe în Germania, 253, pentru poziţiile: tehnician dentar; tăietor de carne şi lucrător în producţie.

În Danemarca sunt disponibile 165 locuri de muncă pentru: lucrător în agricultură, iar în Norvegia 99 locuri de muncă pentru: operator CNC pentru maşini mari Mazak Integrex, chelner, bucătar mic dejun, bucătar, muncitor piscicol, mecanic biciclete, schelar, mecanic auto.

Totodată, în Olanda sunt disponibile 65 locuri de muncă, pentru fizioterapeut, conducător auto transport rutier de mărfuri, electrician în industria petrochimică, sudor, electrician în construcţii, lucrător în pepinieră, muncitor, culegător căpşuni.

Un număr de 45 locuri de muncă sunt disponibile în Finlanda pentru: lucrător în ferma de vite de carne, muncitor în agricultură, lucrător în metal/sudor, personal curăţenie, mecanic caroserie auto.

În Franţa sunt disponibile 19 locuri de muncă pentru: tehnician controlul calităţii, tehnician de producţie îm industria farmaceutică, farmacist, sudor, mecanic utilaje agricole.

În Polonia sunt disponibile 12 locuri de muncă pentru: lăcuitor/vopsitor, strungar/frezor, sudor MIG/MAG sau gaz, lăcătuş, operator CNC, în Malta sunt două locuri de muncă pentru: inginer de sistem în informatică, iar în Elveţia un loc de muncă pentru chirurg plastician.