Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a publicat recent volumul “Ghid pentru angajare 2020+”, avându-i ca autori pe Sorin Gabriel Anton (coordonator), Camelia Nicoleta Medeleanu și Mihai-Bogdan Petrișor.
Volumul de 158 de pagini face parte din colecția Economikon, creionând și relaționând caracteristicile indispensabile unei formări profesionale eficiente. Cele patru capitole din acest ghid vor ajuta studenții și absolvenții să își structureze propriile idei despre piața muncii, competențele cheie necesare pentru angajare și cum și le pot îmbunătăți, să obțină un loc de muncă, să redacteze un CV, să depășească procesul de recrutare și selecție, să se prezinte la un interviu și ce reguli trebuie respectate la locul de muncă, în condițiile în care educația/instruirea reprezintă piatra de temelie a construcției carierei lor.
Capitolele lucrării sunt: SĂ CUNOAȘTEM PIAȚA MUNCII; CUM NE PUTEM ÎMBUNĂTĂȚI COMPETENȚELE PENTRU ANGAJARE, OBȚINEREA UNUI LOC DE MUNCĂ și SCURTE REGULI LA LOCUL DE MUNCĂ.
Sorin Gabriel Anton (n. 1979, Paşcani) este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului Finanţe, Monedă şi Administraţie Publică, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. A efectuat stagii de documentare şi cercetare în domeniul financiar bancar la universităţi prestigioase din Europa, precum Universität Bayreuth, Germania (2008), Universite Paris-Dauphine, EURISCO LEDA, Franţa (2010), Universidad Complutense de Madrid (2018) şi University din Groningen (2019). A fost profesor invitat la numeroase universităţi de prestigiu din Portugalia, Spania, Israel, Croaţia, Cipru, Cehia, Grecia, Turcia şi Armenia în cadrul programului Erasmus+.
Camelia Nicoleta Medeleanu (n. 1975, Câmpulung Moldovenesc) este lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Sociologie şi Asistenţă Socială, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde susţine cursurile: Managementul firmei, Fundamente ale resurselor umane, Dezvoltare comunitară și planificare socială, Evaluare și dezvoltare profesională etc. Principalele sale domenii de interes vizează sociologia dezvoltării regionale şi managementul resurselor umane. Este autoare şi coautoare a mai multor rapoarte de cercetare, capitole de cărţi şi studii publicate în reviste de specialitate.
Mihai-Bogdan Petrișor (n. 1980, Vaslui) este conferențiar universitar doctor în cadrul Departamentului Finanţe, Monedă şi Administraţie Publică, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Este absolvent al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Finanțe-Asigurări și al Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Susține cursuri de Gestiunea investițiilor publice, Dreptul muncii, Region Specific Labour Law etc., iar principalele subiecte de interes vizează domeniile: Finanțe publice, Dreptul muncii, Gestiunea investițiilor publice.