Pe măsură ce activitatea angajaţilor a trecut tot mai mult în mediul online, iar restricţiile impuse de autorităţi au limitat anumite activităţi, companiile s-au adaptat şi au reconfigurat pachetul de beneficii oferit. Astfel, conform datelor de pe platforma de recrutare BestJobs, în prezent doar 2% dintre companii mai atrag candidaţi noi promovând abonamentul la sală ca beneficiu extrasalarial, în timp ce, înainte de pandemie, acelaşi beneficiu era acordat de peste 50% dintre angajatori.

Tot în contextul evoluţiei ofertei extrasalariale, posibilitatea de a lucra remote s-a transformat din beneficiu în mod de lucru obişnuit pentru tot mai multe companii din România. Mai exact, doar 4% din totalul anunţurilor mai menţionează remote pe lista de beneficii în timp ce oferta de astfel de joburi a înregistrat în luna ianuarie un record de 15% din totalul locurilor de muncă active pe BestJobs.

În categoria beneficiilor care au scăzut în tendinţe se află organizarea de petreceri ale companiei, teambuilding-urile şi decontarea transportului. La polul opus, au apărut beneficii noi, precum bugetul de compensare pentru telemuncă, sprijin în reconversii profesionale interne, zile libere în plus şi acces la serviciile profesioniştilor terapeuţi sau coachi.

„Al doilea an de pandemie a fost resimţit de către angajaţii români ca fiind mai dificil decât primul, iar aproape jumătate dintre ei declarau la finalul anului trecut că au ajuns la burnout. Mulţi dintre candidaţii activi pe BestJobs îşi doresc ca un job nou să nu mai fie o sursă de stres şi să le aducă beneficii mai multe. Aceştia acordă mai multă importanţă bunăstării psihice acum, drept pentru care îşi doresc mai mult timp liber pentru ei şi mai mult confort la job, în general. Vedem cum companiile s-au adaptat rapid şi încearcă să răspundă nevoilor candidaţilor, fiind presaţi şi de deficitul mare de personal” spune Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs.

Totodată, tichetele de masă, bonusul de performanţă, abonamentul la servicii medicale şi trainingurile de specializare reprezintă beneficii care au rămas constante în oferta companiilor din domeniile Vânzări, Tehnic, Inginerie, Contabilitate şi IT.

Potrivit BestJobs, pachetul de beneficii extra-salariale de care se bucură inginerii, tehnicienii, contabilii şi economiştii cuprinde, pe lângă tichete de masă şi bonus de performanţă, şi prime de sărbători, dar şi cursuri de dezvoltare personale şi suport în reconversii profesionale interne.

Conform analizei platformei de recrutare online, inginerii de suport tehnic, analiştii, contabilii şi programatorii beneficiază de un program de lucru flexibil şi de posibilitatea de a lucra de oriunde.

„Pentru a-şi putea îndeplini sarcinile de serviciu, un tehnician de mentenanţă, spre exemplu, poate primi maşină de serviciu, telefon şi pachet de gustări şi cafea la birou. Pentru poziţiile care presupun un nivel mai mare de senioritate, pe lista de beneficii extrasalariale la angajare se numără asigurarea de viaţă şi/sau accidente”, au precizat reprezentanţii BestJobs.