În urmă cu câțiva ani, Cătălina Dobre și Bogdan Dudău și-au propus să construiască cel mai simplu software de recrutare posibil. Ideea le venise din discuțiile cu oameni de HR, care se plângeau ce mari provocări au în  a-și gestiona candidații și joburile.

„Am descoperit că recrutarea este un domeniu slab digitalizat și multe companii încă țin CV-urile pe birou sau în Excel-uri stufoase. Ajung astfel să piardă mult timp cu task-uri administrative în loc să se concentreze pe angajarea oamenilor potriviți. Așa ne-am dat seama că este nevoie de o soluție accesibilă și ușor de folosit în care echipele de recrutare să poată administra tot ce au nevoie: de la publicarea joburilor, colectarea candidaților, gestionarea feedbackului și extragerea rapoartelor. De aici a plecat ideea, din dorința de a ajuta și de a face mai ușoară viața recrutorilor, îmbunătățindu-le experiența de muncă”, spune Cătălina Dobre, co-fondator Mingle, un start-up care digitalizează procesele de HR, într-un interviu acordat platformei GlobalHRManager.ro.

La început, pentru Cătălina și Bogdan cea mai mare provocare a fost să valideze produsul. Aplicația Mingle a fost lansată în 2020, chiar la începutul pandemiei, când totul fusese pus pe pauză. Au fost câteva luni în care noi și produsul eram pregătiți, dar nimeni nu-l folosea. În acea perioadă, am încercat să vorbim cu cât mai mulți oameni care l-ar putea folosi și să strângem feedbackul lor, pentru a găsi o direcție. De atunci am început să dezvoltăm produsul doar în urma discuțiilor cu potențialii utilizatori și respectăm asta și acum. Asta ne ajută foarte mult să descoperim cum să creștem aplicația”, explică acum Cătălina Dobre.

Cătălina Dobre și Bogdan Dudău, fondatorii Mingle

“Aplicația centralizează automat toți candidații unei companii, indiferent de platforma pe care aceștia aplică”

Potrivit acesteia, principalul beneficiu pe care îl aduce Mingle este centralizarea datelor candidaților cu mai puțin efort. „Mingle ajută echipele de recrutare să țină la un loc informațiile despre candidați: CV, istoric, feedback după interviu, mesaje etcNe integrăm cu site-urile de joburi folosite în România (LinkedIn, eJobs, Bestjobs, OLX), așadar aplicația centralizează automat toți candidații unei companii, indiferent de platforma pe care aceștia aplică”.

Asta înseamnă, pe scurt, mai puțin timp pierdut cu introducerea manuală de date, o comunicare mai bună între persoanele implicate în proces și șanse mai mici de a pierde candidați din cauza lipsei de organizare. „Se scurtează astfel procesul de recrutare pentru că posturile deschise se ocupă mai repede. În același timp, pentru că se mai reduc task-urile, se eliberează resurse pentru alte sarcini de HR cu impact mai mare”, susține Cătălina Dobre.

„Un factor important în adoptarea tehnologiei este abilitatea acesteia de a ’vorbi’ limba oamenilor”

Am întrebat-o pe co-fondatoarea Mingle cât de realist este obiectivul de a transfera potențialul nelimitat al tehnologiei și inteligenței artificiale spre un domeniu în care se lucrează eminamente cu oameni. “De când am lansat Mingle, adică de la începutul pandemiei, am observat că echipele de resurse umane începeau să adopte mai mult tehnologia, însă într-o formă care să fie cât mai ușor de utilizat. Am avut surpriza să descoperim o piață flămândă după produse simple, prietenoase, intuitive. Acest lucru este valabil pentru adoptarea tehnologiei în general – degeaba avem softuri complexe cu sute de funcționalități, dacă nimeni nu știe să le folosească”.

Așadar, un factor important în adoptarea tehnologiei este abilitatea acesteia de a „vorbi” limba oamenilor. Asta e cu atât mai important în HR, unde se lucrează în principal cu oameni. „Rata de adopție a tehnologiei în HR diferă de la o companie la alta și de la o țară la alta. La noi, de exemplu, e mai puțin adoptată inteligența artificială în HR, pentru că abia acum începem să facem primii pași spre digitalizare. Însă atunci când din ce în ce mai multe companii o vor face, celelalte se vor simți presate să nu rămână în urmă. Asta va încuraja și industria Tech să se concentreze mai mult pe această zonă și să gândească soluții croite mai bine pentru HR. Doar prin această combinație – companii deschise să adopte tehnologia pe de o parte și furnizori de tehnologie deschiși să vorbească limba lor, pe de altă parte – se pot crește șansele adoptării la scară cât mai largă a tehnologiei în acest domeniu”, afirmă interlocutoarea noastră.

Planurile vizează creșterea echipei și dezvoltarea aplicației

Pe termen mediu, Cătălina și Bogdan vizează creșterea echipei și dezvoltarea aplicației, astfel încât Mingle să devină soluția evidentă de recrutare și HR. „Pe termen lung, ne dorim să ne extindem produsul astfel încât să acopere și alte părți ale muncii de resurse umane, pentru că am văzut că și aici se caută soluții simple și ușor de folosit. Vedem Mingle ca pe un sistem integrat, care să acopere cât mai multe arii ale zonei de HR: de la recrutare până la onboarding, salarizare și administrare de personal. În paralel cu această creștere, ne dorim să ne extindem și pe alte piețe din Europa în anii următori”, conchide Cătălina Dobre.