Cum ajungi marinar în România. Ce cursuri trebuie să urmezi

În țara noastră sunt trei instituții mari de învățământ unde poți urma cursuri pentru a începe o carieră în industria maritimă. Universitatea Maritimă Constanţa, Academia Navală Mircea cel Bătrân și Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV.

Ce salariu poți avea ca angajat în industria maritimă

Pentru un program de cadet, toate companiile maritime oferă un salariu lunar de 500 de dolari sau 500 de euro (în funcție de țara în care este înregistrată firma respectivă). Cadeția este un fel de training al marinarului, iar dacă ar fi să comparăm cu cariera unui medic, acesta ar fi practic rezidențiatul, întins pe o perioadă în care marinarul trebuie să se familiarizeze cu tot ce ține de punte și motoare.  Cei care promovează la poziția de comandat se pot aștepta la salarii cuprinse între 14.000 – 20.000 de dolari, iar comandații de pe yacht-urile comerciale pot câștiga și 20.000 de euro sau 20.000 de lire sterline.

Salarii mari sunt și în zona de managament, HR și servicii, unde remunerațiile pornesc de la 7.000 și pot ajunge și la 12.000 de euro pe lună, pentru poziții ca general hotel manager, maistru sau bucătar șef.

Citește mai mult: wall-street.ro