Guvernul Slovaciei, ţară care a înregistrat astăzi un nou record de infectări zilnice de la începutul pandemiei de coronavirus, a anunţat că nu va mai plăti salariile angajaţilor care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, nu au trecut prin boală sau nu au efectuat recent un test PCR, relatează EFE, conform Agerpres.

Noua decizie guvernamentală prevede şi controale ale poliţiei pentru a supraveghea la respectarea restricţiilor, cu posibilitatea de a se dispune închiderea companiilor care încalcă această prevedere.

Norma generală prevede că slovacii care nu au certificat verde să fie trimişi în concediu fără plată, deşi companiile pot stabili condiţii speciale pentru ca angajaţii lor să lucreze de acasă (telemuncă), pentru aceia dintre ei care nu se pot prezenta la serviciu.

Slovacia, o ţară cu 5,45 de milioane de locuitori, are o rată de vaccinare cu schemă completă de 45%, conform datelor Ministerului Sănătăţii, potrivit căruia 13.367 de persoane sunt în prezent diagnosticate cu COVID-19.

Dintre cei 2.478 de slovaci spitalizaţi – din care 438 se află în stare gravă -, 80% nu sunt vaccinaţi, a precizat Ministerul Sănătăţii din această ţară.

Noua măsură guvernamentală trebuie să fie însă aprobată de Parlament în procedură de urgenţă, riscând să pună anumite probleme guvernului format din conservatori, liberali şi populişti.

Preşedintele Slovaciei, Zuzana Caputova, a cerut marţi guvernului de la Bratislava să dea dovadă de „curaj” pentru a adopta de urgenţă măsuri „antipopulare”, menţionând în acest sens „pronosticurile catastrofale” ale experţilor epidemiologi.

Slovacia a fost una dintre cele mai afectate ţări din lume de cel de-al doilea val al pandemiei de COVID 19, iarna trecută, din cauza tulpinei britanice B.1.1.7, şi a ocupat primul loc în clasamentul mondial al deceselor asociate COVID-19, cu peste 16 decese zilnice la un milion de locuitori timp de şapte zile.