Prima sesiune a evenimentului CFO Conference 2023 a fost deschisă de Cristina Săulescu, Partener, Cabot Transfer Pricing, care a vorbit despre provocările fiscale ale anului 2023. „Modificările din anul 2023 sunt făcute să vină atât în sprijinul angajatorului, cât și al angajatului, dar apar și foarte multe întrebări; sunt foarte multe neclarități în această zonă. În ceea ce privește impozitul pe veniturile din salarii, și-au pierdut caracterul de venituri neimpozabile mai multe astfel de venituri: contribuțiile la un fond de pensii facultativ, primele de asigurări voluntare de sănătate, contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator sau plătitorul de venituri cu testele medicale pentru COVID, dacă erau făcute la inițiativa acestuia”.

“De asemenea, își pierd caracterul de venituri neimpozabile sumele acordate angajaților care își desfășoară activitatea în regim de telemuncă – se puteau acorda anumite sume pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitățile. O parte din aceste venituri, care fuseseră neimpozabile și acum nu mai sunt neimpozabile, se duc în categoria veniturilor care sunt neimpozabile, în limita unui plafon de 33% din salariul de bază. Acesta este al doilea plafon care se aplică. Fiecare venit care intră sau ar putea să intre în această categorie este, la rândul lui plafonat”, a spus Cristina Săulescu.

În continuare, Guillaume Macczak, Assurance CFO & GBS Services Partner, EY România, care a vorbit despre importanța de a identifica acea componentă a activității business-ului care are nevoie de date. „Cu cât avem mai multe date, cu atât putem face mai multe predicții. Anul trecut, am făcut un sondaj care a relevat că, din perspectiva unui CFO român asupra finanțelor viitorului, managementul datelor se afla pe locul 3 în ceea ce privește prioritățile. În 2023, Gartner a confirmat că, la nivel global, strategia de analiză a datelor se află în fruntea agendei pentru directorii financiari din întreaga lume”.

“De ce ar trebui să ținem cont atunci când începem un proiect de date financiare? Trebuie să începem de la rezultat – în loc să pui toate datele pe care le ai în «lacul tău de date» și apoi te întrebi  cum le poți folosi, hai să facem asta în sens invers. Mai întâi, încearcă să vezi unde este cea mai mare nevoie de date. Nu automatiza ceva ce nimeni nu folosește! Din momentul în care faci o selecție a datelor, vei descoperi că oamenii nu folosesc raportarea completă pe care o trimiți; unii nu o folosesc deloc. Observă datele, pentru a reveni la întrebarea: De unde provin aceste date? Apoi integrează-le în «lacul tău de date» și începe să verifici procesul. Ar trebui să privești spre originea datelor ori de câte ori identifici o problemă. Acesta este un proces în desfășurare”, a explicat Guillaume Macczak.

Transformarea digitală a departamentului financiar, gestionarea scenariilor de risc, oportunitățile de finanțare pentru creșterea companiei sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul CFO Conference 2023. Cea de-a 8-a ediție a reunit 230 de directori financiari și economici, consultanți fiscali și specialiști în domeniu, ce au fost prezenți fizic, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, dar și virtual.

Conferința a inclus două sesiuni de prezentări și un panel de dezbatere. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.

CFO Conference 2023 este un eveniment organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – GlobalManager.roGlobalHRManager.roAdministratie.ro și EventsOnline.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.