Trecerea la munca la distanță în timpul pandemiei a schimbat așteptările angajatorilor. La rândul lor, și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și-au schimbat așteptările. Un studiu EY a constatat că mai mult de jumătate și-ar părăsi locurile de muncă pentru totdeauna dacă compania lor nu ar oferi flexibilitate.

„Anul trecut, am angajat peste 10.000 de producători și ingineri”, spune Miranda Kalinowski, șeful departamentului global de recrutare pentru Facebook. „Sunt foarte mulțumită că am putut continua să recrutăm pe tot parcursul anului 2020, știu că nu toate companiile se aflau în aceeași situație. Avem peste trei miliarde de oameni care se bazează pe produsele și serviciile noastre în fiecare lună. Am simțit că oamenii depind de produsele noastre mai mult ca niciodată. Trebuia să continuăm să angajăm constructori pentru a-i menține în funcțiune și rapid și de încredere. ”

ÎN CĂUTAREA UNOR NOI CALITĂȚI ALE ANGAJAȚILOR

Aranjamentele de lucru la distanță au necesitat descoperirea noilor puncte forte ale angajaților. Kalinowski declară că a căutat candidați care au pot rezolva ușor conflicte și au stiluri eficiente de comunicare.

“Aceste atribute au fost cu siguranță amplificate pe tot parcursul pandemiei provocate de Covid”, spune ea. “În timp ce Facebook are o infrastructură puternică pentru a sprijini lucrul de acasă, acesta este un pivot pentru noi, deoarece am fost obișnuiți să punem accent foarte mare pe munca față în față.”

De asemenea, recrutorii și-au adaptat strategiile pentru a ajunge la candidați și au avut un succes mai mare renunțând la metodele bazate exclusiv pe tehnologie. În mod tradițional, recrutorii trimit un e-mail sau un mesaj pe LinkedIn. Unii candidați au preferat să primească un apel telefonic sau un mesaj text. “Asta ne-a dus înapoi la unele practici mai puțin folosite, dar au fost foarte eficiente”, spune Kalinowski.

CONDUCERE CU EMPATIE

Recrutorii Facebook au devenit, de asemenea, foarte conștienți de faptul că cei care candidează pentru diverse funcții trăiesc în circumstanțe diferite. Asta a însemnat că o singură formă de recrutare nu s-ar potrivi tuturor, spune Kalinowski.

Recrutorii Facebook au petrecut timp cu candidații pentru a vedea cum le merge. În timp ce unii au fost interesați să se angajeze în procesul de interviu, alții nu au dorit să introducă mai multe schimbări sau complexități în viața lor pe care le-ar aduce o schimbare de serviciu.

Trecerea la intervieurile online a fost, de asemenea, o schimbare mare, spune Kalinowski. „Într-un interviu tipic există o experiență culturală pe care încercați să o creați cu candidații și aceasta se întâmplă mai ușor la întâlnirile în persoană decât virtual”, spune ea. „De obicei, facem tururi de birouri și le arătăm candidaților tot ce se află în jur ca să obțină o imagine clară despre ceea ce ar implica o zi la muncă. Am vrut să îi ajutăm pe oameni să aibă o idee despre cum este să lucrezi aici”.

Pentru unele poziții, echipa Kalinowski a oferit tururi de birou cu realitatea virtuală Oculus pentru a împărtăși experiența într-un mod captivant. De asemenea, recrutorii au avut fotografii și descrieri ale unor clădiri specifice, astfel încât să poată vedea cum ar fi dacă se întorc într-o zi la un birou.

ADĂUGĂM MAI MULTE POZIȚII LA DISTANȚĂ

Munca la distanță va fi un factor esențial de decizie a candidatului, deoarece există un apetit crescut pentru flexibilitatea de care s-au bucurat oamenii în acest timp. “Am cerut recent un studiu care a arătat că majoritatea profesioniștilor din SUA și Marea Britanie ar prefera ca cel puțin jumătate din zilele lor de muncă să se desfășoare de acasă odată ce COVID se termină”, spune Kalinowski.

Unul dintre beneficiile unui nou mod de recrutare a fost faptul că recrutorilor le-a fost mai ușor să se conecteze live cu candidații, ceea ce a ajutat procesul de angajare să se miște mai repede. “Candidații potențiali păreau să fie mai disponibili pentru a primi apeluri”, spune Kalinowski. „Erau mai disponibili pentru meetinguri online, deoarece nu a trebuit să mai petreacă mult timp în trafic.”

Adăugarea mai multor poziții la distanță a oferit, de asemenea, acces la un grup mai larg de talente, sporind diversitatea. “Candidații care nu au avut în vedere să lucreze la Facebook pentru că nu au vrut să se mute pentru a fi în apropierea uneia dintre locațiile noastre de birou sunt acum în măsură să ia în considerare ceea ce avem de oferit”, spune Kalinowski. “Asta este diferit și interesant, deoarece ne dorim să includem mai multe talente subreprezentate în forța noastră de muncă.”

Recrutarea într-o lume post-COVID va avea o nouă perspectivă, declară Kalinowski. „Cred că este necesară schimbarea mentalității de la aducerea unei persoane competente la companie până la aducerea companiei mai aproape de acea persoană”, spune Kalinowski. „Suntem foarte bucuroși să putem oferi angajaților posibilitatea de a decide ce este potrivit pentru ei, indiferent dacă lucrează de la distanță sau la birou. Continuați să investiți în biroul fizic, dar și să investiți în biroul virtual. Și să oferiți un program flexibil. Din punct de vedere operațional, flexibilitatea este cheia succesului pentru a reuși să recrutați în acest nou mediu.”

Sursa: https://www.fastcompany.com/90644997/facebooks-head-of-recruiting-on-what-covid-changed-about-hiring