Te-ai săturat să lucrezi în țară? Vrei să dobândești noi abilități, să schimbi împrejurimile sau poate pur și simplu să experimentezi o aventură fascinantă în străinătate? Verifică cum să găsești și să alegi țara în care să lucrezi (Germania, Olanda, Marea Britanie sau orice destinație europeană care îți surâde) și ocupă-te fără teamă de toate formalitățile.
Plecarea la muncă în străinătate poate fi greoaie și foarte stresantă pentru un potențial candidat. Cu toate acestea, se dovedește că temerile suplimentare sunt complet nefondate. Mai ales dacă te pregătești corect pentru acest nou început. Cum să alegi un loc de muncă în străinătate? La ce va trebui cu siguranță să acordați atenție și când se poate dovedi a fi o soluție foarte bună în ceea ce privește dezvoltarea profesională? Asigură-te că citiți sfaturile noastre.
Munca în străinătate este chiar pentru oricine?
Decizia de a pleca în străinătate poate apare în diferite etape ale drumului tău profesional și cu calificări foarte diferite. Un loc de muncă bun poate fi obținut nu doar prin a fi un profesionist dovedit și cu experiență, ci și prin a fi junior într-o anumită profesie. Totul depinde de cerințele și preferințele tale cu privire la poziția pe care o poți ocupa.
Pentru a obține un loc de muncă bun, în poziții superioare, trebuie:
- să ai experiență profesională
- să cunoști bine limba
Specialiștilor li se impun un standard mai înalt în ceea ce privește angajarea, dar acest fapt nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Tot în țara noastră, potențialilor candidați li se cere din ce în ce mai mult să cunoască o limbă străină la un nivel minim B2, precum și minim 5 ani de experiență pentru acel post.
Prin urmare, dacă ești în căutarea unui loc de muncă în străinătate, și ai abilitățile și experiența indicate, poți aplica cu ușurință la acel loc de muncă.
Munca în străinătate este și pentru cei fără cunoștințe de limbă străină?
Desigur. Când cauți printre o mulțime de oferte, le veți găsi și pe cele care încurajează oamenii care nu au calificări superioare să aplice (așa numiții lucrători “blue collars”).
Câteva cuvinte de bază în limba engleză, de exemplu, sunt suficiente pentru a face față într-un anumit loc de muncă din străinătate. Important este că mulți oameni au șansa pentru câștiguri și dezvoltare mult mai bune dintr-o astfel de angajare.
Nu uita să verifici întotdeauna ofertele de muncă din străinătate. Acestea le vei găsi colectate în motoarele de căutare de locuri de muncă sau portaluri de locuri de muncă, ca de exemplu europa.jobs.
Cum să găsești și să alegi un loc de muncă în străinătate?
Găsirea și alegerea unui loc de muncă în străinătate poate fi o sarcină dificilă și provocatoare, dar există câteva etape pe care le poți urma pentru a-ți face procesul mai ușor și mai eficient.
- Identifică obiectivele și prioritățile: Înainte de a începe să cauți un loc de muncă în străinătate, este important să îți identifici prioritățile și obiectivele tale profesionale. Acest lucru te va ajuta să stabilești ce tip de loc de muncă și în ce țară vei fi cel mai interesat să lucrezi.
- Caută pe site-uri de joburi internaționale: Există numeroase site-uri de joburi internaționale unde poți căuta locuri de muncă în străinătate. Unul dintre aceste portaluri este și europa.jobs. Aici vei găsi și numeroase ghiduri legate de viața și munca în străinătate. De asemenea, poți căuta și pe site-urile de joburi locale din țara în care vrei să lucrezi.
- Participă la târguri de cariere internaționale: Târgurile de cariere internaționale sunt o oportunitate excelentă pentru a-ți face cunoscută prezența și pentru a întâlni angajatori din diverse țări. Acest lucru îți poate oferi ocazia să discuți direct cu angajatorii și să obții informații despre locurile de muncă disponibile și despre procesul de recrutare.
- Consultă-te cu specialiști în recrutare internațională: Dacă încă întâmpini dificultăți în găsirea unui loc de muncă în străinătate, ar trebui să iei în considerare consultarea cu specialiști în recrutare internațională. Aceștia pot oferi informații valoroase despre piața forței de muncă internaționale, despre procesul de aplicare și despre cum să-ți maximizezi șansele de a obține un loc de muncă.
- Verifică cerințele de eligibilitate: Înainte de a aplica la un loc de muncă în străinătate, trebuie să verifici cerințele de eligibilitate. Unele țări pot avea cerințe stricte în ceea ce privește permisele de muncă, vizelor și certificărilor, iar îndeplinirea acestor cerințe poate dura mai mult timp decât te aștepți.
- Pregătește-ți documentele: În general, procesul de aplicare pentru un loc de muncă în străinătate poate implica o mulțime de documente, inclusiv CV-ul, scrisori de intenție, referințe, copii ale certificatelor și diplomele etc. Asigură-te că ai toate documentele necesare pregătite în avans.
- Nu în ultimul rând, stabilește-ți așteptările financiare