Fiecare profesionist în angajare știe că este ilegal să discrimineze un candidat în funcție de sex, rasă, religie sau vârstă. Însă un sondaj recent a arătat că un număr mare de angajați se simt discriminați din cauza vârstei, în timpul procesului de angajare. Iată o detaliere a rezultatelor surprinzătoare ale sondajului Resume Builder.

45% recunosc părtiniri

Din cei 800 de manageri de angajare intervievați cu Resume Builder, 38% au recunoscut că țin cont de vârstă în timpul examinării cererilor. Mai mult, 45% dintre managerii de angajare cunosc colegi care favorizează în mod deschis candidații de peste o anumită vârstă și doar 44% dintre manageri spun că vârsta nu se ia deloc în considerare în deciziile lor de angajare. Deși s-au făcut multe progrese în ceea ce privește discriminarea în funcție de vârstă la locul de muncă, mai este un drum lung de parcurs, așa cum indică aceste rezultate.

Bătrân și tânăr

80% dintre angajați au raportat că au îngrijorări atât în ceea ce privește persoanele de peste 60 de ani, cât și cele sub 25 de ani.

Care sunt principalele preocupări ale managerilor de angajare în ceea ce privește candidații mai în vârstă?

  • lipsa de experiență în ceea ce privește tehnologia (37%)
  • probabilitatea de a se pensiona într-o perioadă scurtă de timp (37%)
  • posibilitatea de a fi nerezistent la schimbare (34%).

Managerii de angajare părtinitori împotriva candidaților mai tineri au avut un set diferit de preocupări:

  • probabilitatea de a părăsi locul de muncă mai repede (40%)
  • lipsa experienței în muncă (38%)
  • nefiabilitate (33%).

Combaterea părtinirii inconștiente

Prejudecățile legate de vârstă sunt adesea dificil de abordat, deoarece o mare parte din ele sunt inconștiente și se bazează pe noțiuni preconcepute. Deci, ce pot face profesioniștii în resurse umane pentru a ajuta la combaterea părtinirii inconștiente de vârstă? Managerii de angajare înșiși au avut câteva sugestii: 41% au spus că CV-urile care includ fotografii ale candidaților sau anii lor de absolvire au făcut ca prejudecățile legate de vârstă să apară mai probabil. Mulți manageri de angajare încă doresc să vadă toată experiența relevantă, chiar dacă se întinde pe zeci de ani (ceea ce sugerează vârsta unui candidat) – dar eliminarea datelor de absolvire poate ajuta la combaterea părtinirii inconștiente de vârstă.

Cu deficitul actual de talente, angajatorii nu sunt în măsură să refuze talentele mari din cauza preocupărilor legate de vârsta candidatului. Este o idee grozavă pentru HR și conducerea superioară să-i facă pe angajați conștienți de părtinirea inconștientă de vârstă și de ceea ce pot face pentru a o preveni.

Sursa: https://www.hrmorning.com/news/age-discrimination-survey/