Ultima parte a conferinței CFO Conference 2023 a fost dedicată unui panel moderat de Daniel Drăgan, Managing Partner, BusinessMark, la care au participat: Alexandru Nomicos (Bergenbier), Dumitru Turcanu (OLX Europe RE | Naspers Classifieds | Otodom.pl | Imovirtual.pt | Storia.ro | Kiwi Finance), Adriana Ionas (2performant.com) și Darius Ienci (DB Cargo România).

Ne confruntăm cu un mediu volatil, astfel că trebuie să fim rezilienți și adaptabili, a punctat Dumitru Turcanu, CFO, OLX Europe RE | Naspers Classifieds | Otodom.pl | Imovirtual.pt | Storia.ro | Kiwi Finance: „Este un mediu în care nimic nu mai este sigur, în care nu ne mai putem folosi de experiențele trecute. De exemplu, la începutul pandemiei și chiar la începutul invaziei din Ucraina, toată lumea s-a raportat la criza din 2007. Premisele erau asemănătoare dar, spre surprinderea noastră, evoluția a fost diferită, deși ambele perioade erau comparabile”.

“Noi, ca grup, suntem foarte rezilienți și adaptabili. Avem o cultură ce ne permite să ne schimbăm continuu – compania la care m-am angajat acum 4 ani este foarte diferită de cea pentru care lucrez astăzi. M-am întrebat de ce și cred că o cheie a succesului este să testezi continuu, fără să îți fie frică să eșuezi. În ultimii 4 ani, am testat modele de business diferite, modele organizaționale diferite, achiziții, combinări de business. O parte au fost de succes, o parte au eșuat lamentabil, însă după fiecare proiect eșuat facem un document în care managerul care a inițiat proiectul este obligat să scrie de ce a eșuat. Se discută, se circularizează. Este o cultură în care eșecul este îmbrățișat, în care persoanele nu sunt persecutate pentru greșeli – trebuie să învățăm să fim mai agili, să ne adaptăm la schimbări”, a explicat Dumitru Turcanu.

Această perioadă dificilă poate fi depășită doar dacă CFO-ul organizației este pregătit, privind cu atenție atât spre riscuri, cât și spre oportunități, consideră Darius Ienci, Head of Accounting & Tax, DB CARGO Romania. „Tind să cred că ceea ce e mai greu abia urmează să vină. Vedem astăzi mișcări disperate ale Băncii Centrale din SUA. Consider că anul inflaționist e departe de a se termina, iar ceea ce ne poate arunca într-o recesiune ține foarte mult de factorul psihologic uman. Vedem aceste exemple în SUA, unde încrederea în bănci începe să se clatine. În România, costul de finanțare în momentul de față este undeva la 10 procente – sunt foarte multe business-uri care nu ating nici măcar această rată de profitabilitate de 10 procente. Deci viitorul este unul sumbru, din punctul meu de vedere”.

“Ce facem noi diferit față de 2019, pe lângă procesele clasice de management de cash, este că am crescut frecvența raportărilor și frecvența de revizuire a bugetelor. Ce am implementat cu totul și cu totul nou a fost o raportare legată de riscurile și oportunitățile pe care le vedem în business. Încercăm să previzionăm – cât se poate din timp – toate riscurile și oportunitățile care ar putea să apară în aceste vremuri. Cred că ar trebui să ne uităm și spre zona de oportunități, de adaptabilitate și de modul în care putem converti eventuale riscuri în oportunități”, a spus Darius Ienci.

Transformarea digitală a departamentului financiar, gestionarea scenariilor de risc, oportunitățile de finanțare pentru creșterea companiei sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul CFO Conference 2023. Cea de-a 8-a ediție a reunit 230 de directori financiari și economici, consultanți fiscali și specialiști în domeniu, ce au fost prezenți fizic, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, dar și virtual.

Conferința a inclus două sesiuni de prezentări și un panel de dezbatere. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.

CFO Conference 2023 este un eveniment organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – GlobalManager.roGlobalHRManager.roAdministratie.ro și EventsOnline.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.