De-a lungul pandemiei, angajatorii au auzit multe despre importanța sănătății mintale a angajaților. Dar chiar și cu lucrurile care se îndreaptă într-o direcție pozitivă în ceea ce privește pandemia de COVID-19, asta nu înseamnă că nu trebuie să vă mai faceți griji pentru sănătatea mintală. De fapt, un sondaj recent de la Qualtrics arată că problemele de sănătate mintală ale angajaților persistă – iar munca este de vină. Majoritatea angajaților (58%) au declarat că locul lor de muncă este principala sursă a suferinței lor mentale.
Mulți au crezut că soluția pentru aceasta este munca de la distanță – dar asta nu rezolvă problema pentru toată lumea. Aproape 70% dintre angajați au spus că munca la distanță a estompat granițele dintre „acasă” și „muncă”, ceea ce nu este un lucru bun. 23% au spus de fapt că munca la distanță a avut un impact negativ asupra lor mental.
Motivele pentru care munca la distanță i-a afectat negativ pe oameni includ orele de începere a muncii mai devreme (20%), lucratul chiar și în zilele când sunt bolnavi/se simt rău (18%) și numărul de ore de lucru mai mare (17%).
Qualtrics a descoperit că angajații au nevoie de mai mult decât munca de la distanță. Flexibilitatea este cheia pentru combaterea problemelor de sănătate mintală legate de locul de muncă, iar 55% dintre angajați ar putea fi influențați să rămână în compania lor dacă ar avea opțiuni de muncă flexibilă.
Diferite tipuri de flexibilitate
Studiul le-a cerut angajaților să definească ce fel de flexibilitate ar funcționa pentru ei. Iată primele trei semnificații ale „flexibilității”, din punctual lor de vedere:
- alegerea orelor din zi în care să lucreze (41%)
- alegerea zilelor săptămânii în care să lucreze (25%)
- capacitatea de a lucra din orice locație (14%).
De asemenea, angajații au spus că și-ar dori flexibilitate pentru a putea pleca în timpul zilei ca să se ocupe de programări la doctor și alte probleme ce trebuie rezolvate. Un alt lucru care ar ajuta la scăderea nivelului de stres al angajaților este evaluarea pe baza rezultatelor și nu a numărului de ore pe care le-au petrecut muncind.
Potrivit sondajului, lucrătorii cred că acest lucru ar:
- crește eficiența (50%)
- crește concentrarea (44%)
- aduce mai multă atenție asupra contribuțiilor și realizărilor (31%)
- contribuie la crearea unor condiții de concurență echitabile în rândul angajaților (26%)
- permite oamenilor să petreacă mai puțin timp la locul de muncă (26%).
Flexibilitatea nu este singura soluție pentru problemele legate de sănătatea mintală. Alte lucruri pe care angajații le-au raportat că i-ar ajuta la locul de muncă includ salarii mai mari (58%) și o săptămână de muncă de patru zile (46%).
Sursa: https://www.hrmorning.com/news/flexibility-mental-health/