Întâlnirea de lansare a platformei GlobalHRManager.ro, desfășurată online la începutul lunii iulie, a reunit specialiști în resurse umane din toate domeniile de activitate și a generat discuții cu privire la modalitățile în care departamentele de HR pot să îmbunătățească viața profesională și personală a angajaților din companie. De asemenea, un subiect tratat pe larg în dezbaterea moderată de Ioana Marcu, coach de business și consultant, a fost cel referitor la munca de acasă și cum a modificat aceasta performanțele angajaților.

 

Provocarea ultimului an a fost legată de necesitatea de a aborda oamenii într-un mod egal, dar în același timp adaptat. Atunci când ai o organizție unitară ca și tipuri de job-uri, probabil că este mai scăzută  complexitatea acestui proces. Dar în cazul în care job-urile pe care le găzduiești într-o locație sunt foarte diverse, cum este în cazul nostru, cu un număr foarte mare de softiști, un număr foarte mare de specialiști în production planning, în logistică, în științe economice, aceasta a fost o provocare. A trebuit să creăm sentimentul că siguranța este un element important pentru toți angajații, indiferent de job-ul lor”, a declarat Lăcrămioara Daraban, Head of Human Relations la Continental Sibiu.

 

Potrivit acesteia, la Continental, deoarece există atribuții care nu pot fi îndeplinite virtual, s-a lucrat în două clase: cei care au venit la muncă on-site și cei care au lucrat remote. S-a încercat crearea unui echilibru între cele două extreme, preferând-se chiar ușoara limitare a unor grupe de angajați, care ar fi putut ajunge să lucreze doar mobile. “Dorința foarte mare a fost de a evita crerea a două lumi, a două entități diferite, dar a ajutat și faptul că noi nu am avut niciodată joburi 100% mobile. A ajutat pentru că și reîntoarcerea în activitate a fost puțin mai ușoară, provocările apărute după o perioadă lungă de lucru remote nu au fost foarte mari, ținând cont că toți angajații au fost mereu în contact cu organizația”, a explicat Lăcrămiora Daraban.

 

În ceea ce privește activitatea de HR, aceasta consideră că perioada pandemiei a oferit niște oportunități noi și a deschis alte modalități de a face resurse umane. „Sunt foarte interesată pe termen lung cum se va crea engagementul într-o lume virtuală, nu cred că avem o soluție astăzi niciunul dintre noi, dar vom descoperi în câțiva ani cum se obține acest lucru. E o chestiune de cultură, o chestiune de procesare a tuturor informațiilor, cât și a emoțiilor și a energiei, modul în care se gestionează experiența angajatului și vom vedea dacă vom mai obține engagementul în următorii ani sau dacă munca aceasta mai mult virtuală va depersonaliza foarte mult relația între angajați și companie. Caz în care identitatea se va pierde și vom vorbi mai mult despre o abordare de la angajat la angajator de livrare de servicii, într-o zonă mai neutră, dar cu un standard, cu o relație contractuală între cele două părți. S-ar putea să trecem la un altfel de HR, în care nu mai calculăm fluctuația, ci ne uităm la servicii livrate și atâta timp cât ele sunt la un anumit standard va fi în regulă, chiar dacă un angajat va decide să schimbe mult mai ușor decât acum compania pentru care lucrează”, a concluzionat Lăcrămioara Daraban.

Comunitatea OSC – GlobalHRManager a fost dezvoltată de Oameni și Companii – OSC din 2017, iar membrii acesteia s-au întâlnit până acum în cadrul unor evenimente offline. Acum comunitatea se bucură și de propria platformă – http://www.GlobalHRManager.ro și de un newsletter periodic gratuit.

Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem inovator de 33 platforme digitale proprii și +100 comunități business și profesionale, administrate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici. Portofoliul OSC, aici.