Cum discutăm despre incluziune în contextul în care avem cinci generații care lucrează, concomitent, în organizații? Luiza Banyai, Member of Romanian Council Board, Romanian Diversity Charter, People Experience Expert & Companies Transformation Advisor, a abordat acest subiect în cadrul conferinței MAGNETICO de la Craiova, precizând: „Aș dori să vorbim despre cum putem, în cadrul organizațiilor, să susținem partea de incluziune și cum putem să ne ajutăm managerii din companii să creeze motivație și comunicare eficace între cele 5 generații pe care le avem la locul de muncă. Este prima dacă în istoria organizațiilor când avem 5 generații în același timp la locul de muncă. Ele au interese diferite, contexte de dezvoltare diferite, au factori motivatori generaționali. Ca atare, ceea ce aud sau modul în care comunică poate fi înțeles și folosit într-un mod eficace, astfel încât lucrurile să fie susținute într-un mod benefic tuturor”.
„De ce avem nevoie cu toții? Avem nevoie să ne simțim în siguranță, să știm că avem siguranță psihologică la locul de muncă și nu numai. Sunt patru elemente fundamentale: avem nevoie să simțim cum contribuim și că suntem văzuți făcând asta, avem nevoie ca munca noastră să aibă un impact, avem nevoie de conectare, pentru că este o nevoie socială, a omului și avem nevoie de recunoaștere – acesta este elementul ce ne dă sentimentul că suntem văzuți și nu mă refer doar la feedback-ul pozitiv”, a explicat Luiza Banyai.
Prima ediție a conferinței Magnetico organizată la Craiova s-a încheiat cu un invitat special: Cristina Maldonado, International Consultant on Organizational Development. „O să vă spun o poveste și o să încep cu întrebarea: ar trebui să rămân sau să plec din compania în care lucrez? Care este puterea reală a conducerii în reținerea talentelor în cadrul organizației? Astăzi, ne vom concentra asupra fenomenului denumit «quiet resignation» despre care toată lumea vorbește – oamenii nu demisionează fizic, dar nu se mai implică, nu mai fac eforturi suplimentare, iar acest fapt are un impact real în lumea organizațională. Este adevărat că oamenii părăsesc companiile doar din cauza unui management neplăcut?”, a spus aceasta.
„Lipsa de feedback, un stil de management foarte restrictiv și o cultură toxică duc la demotivarea oamenilor. Avem aceste generații foarte tinere – pentru prima dată avem 4-5 generații în cadrul companiei -, ceea ce înseamnă că avem mentalități, credințe, valori, comportamente și așteptări diferite. Iar atunci când oamenii nu comunică, nu se înțeleg unii pe alții, ceea ce face oamenii să fie demotivați și, astfel, crește rata demisiei. Toți trebuie să fim văzuți. Atunci când ai un CEO care nu spune «Bună dimineața» oamenilor sau nu încearcă să afle cum îi cheamă, angajații se simt ignorați. Când mă simt ignorat, comportamentul meu este să mă retrag, pentru că simt că nu aparțin acolo. Apartenența este un sentiment foarte puternic pe care trebuie să-l cultivăm. Trebuie să simțim cu adevărat că acțiunile noastre fac o diferență. Când simțim asta, începem să simțim că avem o contribuție, că suntem cineva în interiorul organizației„, a conchis Cristina Maldonado.
Aproximativ 100 de specialiști de HR și employer branding au participat, pe 26 aprilie 2023, la prima ediție „MAGNETICO. How to attract and retain talents improving employer branding and creating meaningful HR practices”, organizată de BusinessMark la Craiova. Conferința s-a desfășurat în format hibrid și a reunit 14 experți români și internaționali. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.
Platformele Oameni și Companii – EventsOnline.ro, GlobalManager.ro, Administratie.ro și GlobalHRManager.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.