Următoarele zile libere legale care vor trebui acordate salariaților anul acesta, conform Codului muncii, sunt Ziua Copilului(1 Iunie) și cele doua zile de Rusalii(20-21 Iunie). Cei care vor trebui să lucreze însă, vor primi în schimb compensații legale.

Începând de anul trecut, salariații care primesc de două ori libere legale cu ocazia Rusaliilor, adică primesc câte două zile libere pentru ambele culte creștine (ortodocși și catolici), trebuie să recupereze acele zile conform unui program stabilit de fiecare angajator.

În unitățile sanitare, în unitățile de alimentație publică și în alte asemena locuri unde activitatea nu poate fi întreruptă, salariații trebuie să lucreze și în sărbătorile legale. Celor care lucrează în acest timp trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în termen de 30 de zile, iar daca acest lucru nu este posibil (din motive justificate), salariații vor beneficia de un spor de minimum 100% din salariul brut.

IMPORTANT: Dacă angajatorii nu acorda liber în sărbătorile legale sau nu compensează aceste zile riscă amenzi cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.