Cei mai bine plătiți 20% dintre români câștigă de mai bine de 7 ori decât cei mai slab plătiți 20%, iar mai mult de jumătate sunt în căutarea unui alt loc de muncă, având salarii cuprinse între 1.000 – 2.500 de lei. O treime nu lucrează în domeniul în care au cei mai mulți ani de pregătire. Cei mai mulți angajați cu studii superioare nu încasează 1.000 euro. Tinerii vor să fie angajați la multinaționale. Fără bonusuri, mulți NU ar mai fi motivați să lucreze, mai ales că orele suplimentare nu sunt apreciate în bani.

Una dintre concluzii este că, dintre cei peste 5 milioane de salariați din România, cea mai mare pondere o regăsim în industrii, acestea fiind urmate la mare distanță de comerț, sănătate, construcții și învățământ. Salariul minim, deși a avut parte de creșteri masive în ultimii ani, se situează în continuare la coada clasamentului atunci când este comparat cu cel din alte state membre ale UE. Mai mult decât atât, România are o pondere mai mult decât însemnată de contracte încheiate pe salariul minim, iar inegalitățile în ceea ce privește remunerația sunt de asemenea o problemă, cei mai bine plătiți 20% dintre români câștigând de mai bine de 7 ori decât cei mai slab plătiți 20%.

Inegalitatea nu se observă și pe criterii de gen, unde diferența de remunerație între bărbați și femei este cea mai mică din spațiul UE. Mai mult, România are și cele mai multe femei în posturi de conducere.

Citește mai mult: profit.ro