Nouă din zece angajaţi globali îşi doresc flexibilitate atunci când vine vorba despre modul de lucru, după încheierea pandemiei, iar peste o treime (35%) dintre angajatori îşi doresc revenirea la programul de lucru integral de la birou, la finalul epidemiei de COVID-19, potrivit ediţiei 2021 a studiului EY „Work Reimagined Employer Survey”, publicat luni.

Datele analizate arată că 79% dintre angajatori intenţionează să facă o serie de modificări, de la moderate la semnificative, către un regim de muncă hibrid, pentru care ar opta 90% dintre angajaţi, care îşi doresc flexibilitate în alegerea locului şi programului de muncă.

Cu toate acestea, doar 40% dintre angajatori şi-au comunicat aceste planuri, fapt ce a generat o stare de nemulţumire în rândul angajaţilor pe temele-cheie care ţin de transparenţă, flexibilitate, cultură şi productivitate.

Conform EY, 35% dintre angajatorii respondenţi vor ca toţi angajaţii lor să revină la un program de lucru integral la birou după încheierea pandemiei, iar această opţiune aparţine inclusiv organizaţiilor care şi-ar putea desfăşura activitatea în mod virtual.

În privinţa celor mai mari riscuri care ar putea apărea odată cu trecerea la un sistem de lucru hibrid, altele decât cele legate de sănătatea fizică, aproape jumătate (45%) dintre angajatori au menţionat capacitatea lor de a evalua corect şi echitabil situaţiile în care unele posturi impun sau nu un program sau un loc de muncă fix.

O altă preocupare majoră a companiilor este modul în care ar putea reţine talentele şi asigura flexibilitatea (43%), în timp ce pentru 40% modelul de lucru hibrid reprezintă un pericol pentru cultură, creativitate şi colaborare.

Totodată, alte riscuri identificate în rândul angajatorilor vizează dezvoltarea următoarei generaţii de resurse umane (39%), stabilirea şi măsurarea productivităţii (36%), perfecţionarea/recalificarea angajaţilor pentru noile modalităţi de a munci (30%), adoptarea noilor tehnologii pentru a susţine munca hibridă (28%) şi îmbunătăţirea stării de bine a angajaţilor (28%).

Cercetarea de specialitate relevă faptul că 43% dintre companii vor impune angajaţilor să fie vaccinaţi cu schema completă înainte de a reveni la munca de la birou, iar o pondere similară (42%) plănuieşte să stimuleze vaccinarea, de exemplu prin acordarea de zile libere, în condiţiile prevăzute de lege. De asemenea, peste jumătate (51%) dintre angajatorii respondenţi afirmă că intenţionează să reducă numărul călătoriilor în interes de serviciu după pandemie, în timp ce 66% dintre angajaţii respondenţi îşi doresc ca acestea să se reia.

În ceea ce priveşte cultura şi productivitatea la locul de muncă, aproape trei sferturi (72%) dintre angajatori sunt de părere că, de la începerea pandemiei provocate de COVID-19, acestea s-au îmbunătăţit, faţă de cei 48% dintre angajaţii respondenţi. Majoritatea (82%) angajatorilor crede că productivitatea poate fi măsurată în prezent indiferent de locul de desfăşurare a activităţii, comparativ cu 67% dintre salariaţi.

Ediţia 2021 a studiului EY „Work Reimagined Employer Survey” a fost realizată în perioada iunie – iulie 2021 şi a analizat 1.083 de răspunsuri din nouă ţări şi 25 de sectoare de activitate.

Dintre cei chestionaţi, 46% au sediul în SUA, 45% sunt cadre de conducere executivă superioară, 41% sunt membri ai consiliilor de administraţie şi 14% deţin funcţii de vicepreşedinţi. Studiul s-a derulat pe un eşantion asigurat de un furnizor terţ şi a vizat angajatori având între 500 şi 15.000 de angajaţi.

Datele cercetării sunt segmentate în funcţie de 24 de aspecte demografice şi preferinţe personale şi legate de muncă diferite. Vârsta respondenţilor a variat între 21 şi peste 65 de ani, fiind disponibile răspunsuri atât din partea conducătorilor superiori, cât şi a persoanelor din toate funcţiile. Studiul EY „Work Reimagined Employee Survey” a sondat 16.000 de angajaţi din întreaga lume.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 40 miliarde de dolari, în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021.

Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale, cu peste 800 de angajaţi în România şi Republica Moldova. AGERPRES