Dintotdeauna resursa umană a fost motorul companiilor, exact cum spune o vorbă românească, toate lucrurile se fac cu oameni. Nicio mașină nu pornește fără motor, așa și compania: nu ar exista fără această resursă, Oamenii.  Auzim atât de des în ultimii ani de criza forței de muncă, o criză reală pe care S.C CONEST S.A a abordat-o foarte serios, sens în care a inițiat proiecte ce vin, atât în sprijinul viitorului angajat, mediului universitar, pieței muncii dar și a comunității,  prin investițiile actuale și  viitoare ale S.C CONEST S.A”, spune Mariana Ștefan, Director Resurse Umane, SC CONEST SA, în interviul acordat platformei GlobalHRMAnager.ro.

Aceasta recunoaște că multitudinea de proiecte și dezvoltarea companiei în ultimii 10 ani pe piața construcțiilor a dus implicit  la o creștere rapidă a volumului de forță de muncă calificată. „Focusul nostru a fost pe recrutarea la nivel local și pe plan național, ajutați fiind de parteneri precum Agenția Județeană a Forței de Muncă, universități și licee cu profil tehnic, participarea la târguri de joburi, etc. În pofida acestui fapt, nu am reușit să atragem forță de muncă suficientă la nivel național. Și pentru că nimic nu e imposibil, am început să ne îndreptam spre spațiul UE dar și non UE. Concret, în 2018 am crescut echipa Conest cu un grup de 70 lucrători vietnamezi,  în anul 2022 împreună cu echipa tehnică ne-am extins și către Nepal, de acolo aducând 120 lucrători nepalezi pe meserii precum inginer, electrician, sudor, dulgher, faianțar, schelar”.

„Punem tot mai mult accent pe comunicarea în relația cu oamenii din companie”

Faptul că echipa CONEST s-a preocupat mult de incluziunea acestor angajați în echipe de lucru mixte, că a comunicat permanent cu ei și a fost atentă la aspectele ce țin de diferențe interculturale (obiceiuri alimentare, religie, tradiții) a dus la o retenție și o calitate buna a muncii desfășurate de către lucratorii străini.

Prin prisma perioadei pandemice și din nevoia de a atrage noi specialiști în companie, SC CONEST SA a dat curs solicitărilor de angajare a  cetățenilor non UE aflați deja în țară în situații diverse (contracte în curs de finalizare, insolvență a unor companii, etc).  Astfel spre finalul anului 2023 am preluat 9 lucrători Sri Lankezi din cadrul altor companii din țară, a căror proiecte se încheiau. Momentan în echipa CONEST, colegii noștri, lucrători non UE, însumează  23% din numărul total de angajați activi”, menționează Mariana Ștefan.

Aceasta adaugă că, având în vedere mixul de naționalități și vârste din cadrul companiei, este considerată prioritară egalitatea de șanse, ceea ce înseamnă că toți membrii echipei CONEST au parte de cele mai bune condiții de muncă, sunt ascultați,  le sunt apreciate inițiativele și le este oferită transparentizare în ceea ce privește salarizarea și egalitatea de gen.

Suntem conectați la lumea reală, marcată de evoluții tehnologice dar și de o forță de muncă diversă și în continuă schimbare. Oamenii cu care lucrăm s-au schimbat, echipele de lucru sunt complexe prin prisma diversității culturale, aspect care ne-a  determinat să punem mai mult accent pe comunicarea în relația cu oamenii din companie (incluziunea noii generații, echipe mixte de lucru). Dăm o deosebită importanță mediului de lucru și îmbunătățim constant procesele de recrutare, inducție, consolidarea stării de bine, recompense și beneficii”.

Program profesional continuu de creștere a viitorilor ingineri și specialiști în construcții

Am întrebat-o pe Mariana Ștefan cum răspunde provocării permanente de a reuși să rețină în companie angajații valoroși. Nu este simplu dar nici imposibil: privim în realitate, suntem  conectați în permanență la nevoile angajaților, ne  adaptăm constant stilul de management și nu neglijăm nevoile de bază ale fiecărui om-angajat. Totodată avem o comunicare directă în relația cu angajații, le arătăm în mod constant cât sunt de valoroși, îi implicăm în găsirea soluțiilor și rezolvarea situațiilor dificile atunci când avem de-a face cu erori, oferim cadru și dăm acces la dezvoltare profesională. Pe lângă cele enumerate, ne focusăm și pe a oferi stabilitate locului de muncă, pachet de beneficii financiare personalizate, corelat cu cererea și oferta de pe piața forței de muncă. Reținem valorile și prin Omenie: o vorbă bună, un ajutor la momentul potrivit, o strângere de mână, o cafea sau o ieșire în oraș cu echipa, ascultare activă și suport emoțional acolo unde este necesar”.

Pe de altă parte, angajații valoroși sunt implicați activ și în creșterea viitorilor specialiști în domeniu: în decursul ultimilor doi ani am inițiat proiecte dedicate elevilor și studenților din domeniul tehnic, parteneriatul S.C CONEST S.A cu instituții de învățământ liceal și universitar (Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” din Iași, Liceul Tehnologic de Transporturi și de Construcții Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași) oferind un context favorabil învățării continue.

Oferind oportunități de practică, S.C CONEST S.A a schimbat conceptul practicii obligatorie într-unul de mentorat plătit, în urma unei evaluări atente a activității de practică a fiecărui  beneficiar, proiect concretizat într-un program continuu de creștere a viitorilor ingineri/ specialiști în construcții.

„Raportat la meserii pe cale de dispariție în sectorul construcțiilor și atât de puțin dorite de tineri – precum sudor, electrician în construcții, fierar betonist, dulgher – soluția pare a fi învățământul dual, concept strâns legat de opțiunea tinerilor de a viza astfel de meserii.  Avem și meserii  ce au fost înlocuite de altele (mecanic agricol, lăcătuș mecanic –  acum mașinist la mașini pentru terasamente), de aici și calea reconversiei profesionale. Nu este un lucru rău, atât timp cât angajatul se focusează pe o anumită linie de reconversie și este adaptabil pieței, iar noi ca angajator oferim cadrul perfect pentru a dobândi noi abilități sub atenta supervizare a experților”, explică Directorul de Resurse Umane CONEST.

În ceea ce privește activitatea echipei de HR a companiei CONEST în partea a doua a anului, interlocutoarea noastră opinează că, în contextul actual, raportat la industria construcțiilor și nu doar, principalele provocări rămân în zona de recrutare și selecție a personalului. „Mă refer la maiestria de a reîntregi echipe, a pune oamenii potriviți la locul potrivit, a crea contexte de învățare prin oportunități de mentorat și de a schimba sau educa mentalități, găsirea și retenția talentelor. O altă provocare de care vom auzi din ce în ce mai des în următorii ani va fi siguranța psihologică și bunăstarea angajaților. Cum putem dezvolta și menține o cultură organizațională pozitivă fără a avea grijă de resursa cea mai importantă a unei companii: Oamenii?”, conchide Mariana Ștefan.