“Multe companii consideră că recrutarea tradițională încă mai funcționeză și că anunțurile simple pe bine cunoscutele canale de recrutare vor da rezultate. Noi, la ReMArkable Consulting, considerăm că lumea vrea să vadă din ce în ce mai multă autenticitate și consumă din ce în ce mai mult conținut video. De aceea susținem că anunțurile video, informațiile autentice din interiorul companiei, un employer branding real, un avatar al candidatului bine făcut și potrivirea lor cu ADN-ul companiei sunt esențiale în această perioadă în care ne aflăm, spune Monica-Diana Derecichei, Founder & HR Consultant, ReMArkable Consulting în interviul acordat platformei GlobalHRManager.ro

Plecând de la convingerea că modul în care recrutăm trebuie schimbat și inovat tot timpul, Monica-Diana Derecichei susține că, pe viitor, companiile de recrutare și platformele nișate pe domenii vor avea din ce în ce mai mult de câștigat. Din acest motiv, noi activând în industria Transporturilor în cea mai mare parte a activității noastre, am încheiat de curând un parteneriat cu Clevgo Driver, o companie tech care a dezvoltat o platformă de recrutare menită sa rezolve problema lipsei de personal calificat în transport. În acest moment, beneficiind de experiența noastră de peste 16 ani în domeniu, vom dezvolta această platformă și vom inova recrutarea și trainingul personalului din această industrie.

Am întrebat-o pe interlocutoarea noastră cum ar trebui să răspundă companiile provocării permanente de a reuși să rețină în companie angajații valoroși. Conform tuturor studiilor și survey-urilor pe care le-am făcut de-a lungul timpului, angajații tind să rămână în companii unde au parte de un onboarding bine pus la punct, unde există transparență, autenticitate și unde primesc feedback și știu exact ce anume se așteaptă de la ei. Nu vreau să minimalizez importanța remunerației, care trebuie să fie una corectă și mai ales transparentă. Atâta timp cât știi exact ce i-ar face pe oameni să rămână, dar și ce i-ar face să plece, și iei măsuri din timp ești pe drumul cel bun pentru păstrarea angajaților valoroși. Ca să îi poți păstra trebuie să știi ce i-ar face să rămână. De asemenea, investiția în dezvoltarea lor continuă, dar și mobilitatea internă, sunt factori care îi fac pe angajații valoroși să rămână în companie”.

Strategii eficiente de promovare a diversității și incluziunii

În ceea ce privește promovarea diversității și incluziunii în organizații, fondatoarea ReMArkable Consulting afirmă că, în contextul actual, acesta a devenit un aspect esențial, dar este foarte important de știut cum poate fi făcut acest lucru concret.

Câteva strategii eficiente propuse de Monica-Diana Derecichei:

  • Angajamentul din partea managementului. Este esențial ca managerii să-și asume acest concept și să-l integreze în cultura organizațională.
  • Politici și proceduri incluzive, prin care să promovăm diveristatea și incluziunea în toate aspectele organizației. Ca exemple: politici de recrutare care să includă diversitatea, politici împotriva discriminării etc.
  • Să ne asigurăm că procesul de recrutare este echitabil, eliminând orice prejudecăți și bariere care ar putea limita accesul anumitor categorii de persoane.
  • Formarea și dezvoltarea continuă pentru toți angajații, nu doar pentru anumite categorii.
  • Creearea unui mediul de lucru echitabil, unde toți angajații se simt acceptați, respectați și valorizați.

„La Brandul de angajator trebuie să lucrezi constant și munca nu se oprește niciodată”

O altă temă interesantă a discuției cu Monica-Diana Derecichei a fost cea referitoare la importanța acordată de companii construirii unui puternic brand de angajator.

Mulți au înțeles că brandul de angajator este ce spun ei despre ei, însă brandul de angajator este ce spun ceilalți despre tine. După părerea mea, cel mai puternic brand de angajator este ce spun anagajații tăi actuali despre tine sau chiar foștii angajați. Angajații actualii, care sunt principala sursă de informare credibilă. Majoritate dintre noi vom cunoaște pe cineva, care cunoaște pe altcineva care lucrează acolo și vom încerca să aflăm informații din interior.

Foștii angajați – deși ai crede că odată plecați se încheie povestea – continuă să vorbească și să împărtășească informații despre tine”.

Consultantul HR adaugă că de multe ori foștii angajați păstrează contactul cu unii dintre colegii lor și continuă să obțină și să distribuie informații autentice din interior, care contribuie la Brandul de Angajator.

Există companii care încă mai cred ca Brandul de angajator este Friday pizza in the office și câteva fotografii aruncate pe social media. La Brandul de angajator trebuie să lucrezi constant și munca nu se oprește niciodată, asta dacă vrei un Brand de angajator real, dacă faci o propunere de valoare reală, dacă lucrezi constant la retenție, la recruitment marketing și la atragerea de talente în baza unui avatar de candidat”, concluzionează Monica-Diana Derecichei.