Societatea Naţională Nuclearelectrica lansează platforma de brand de angajator „Nucleu de Excelenţă”, care face parte din strategia de formare a unei noi generaţii de specialişti, conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
Platforma are ca scop dezvoltarea oportunităţilor de carieră atât pentru angajaţii din echipa companiei, cât şi identificarea, recrutarea şi formarea unei noi generaţii de specialişti în industria nucleară ca parte a strategiei investiţionale până la nivelul anului 2031: Retehnologizarea Unităţii 1 CNE Cernavodă, Proiectul Unităţilor 3 şi 4 şi Proiectul Reactoarelor Mici Modulare.
„Cel mai recent studiu realizat de Romatom, Forumul Atomic Român, arată ca în prezent industria nucleară din România acoperă 11.000 locuri de muncă, iar până la finalizarea proiectelor majore de investiţii ale Nuclearelectrica vom atinge aproximativ 19.000 locuri de muncă în industrie. Suplimentar, luând în calcul şi dezvoltarea reactoarelor modulare mici în România, precum şi a lanţului de furnizare (producerea de componente şi asamblare) şi pregătirea viitorilor operatori pentru întreaga industrie, locurile de muncă disponibile vor creşte semnificativ. În acelaşi timp, România se confruntă cu scădere demografică, cu pierderi de forţă de muncă înalt calificată care alege oportunităţi în carieră în alte ţări. Demersul nostru ‘Nucleu de excelenţă’ îşi propune să ofere oportunităţi pe termen lung în România unei generaţii care are potenţialul de a dezvolta o carieră de succes în industria nucleară, una dintre industriile cu cele mai ambiţioase planuri de dezvoltare la nivel global, nu doar în România”, a declarat Cosmin Ghiţă, director general SN Nuclearelectrica SA.
Proiectele de investiţii ale Nuclearelectrica au un rol esenţial de asigurare a securităţii energetice a României şi de reducere a amprentei de carbon prin generarea de energie curată şi acestea necesită, corelat cu etapele de dezvoltare până la nivelul anului 2031, selecţia şi recrutarea de personal şi pregătirea acestuia la locul de muncă în vederea formării unei noi generaţii de specialişti în industria nucleară.
Astfel, la nivelul anului 2021, Nuclearelectrica a recrutat peste 500 de persoane, având în prezent aproximativ 2.300 angajaţi. Pentru anul 2022, Nuclearelectrica şi-a propus, prin strategia de resurse umane, recrutarea unui număr similar de persoane având în vedere necesităţile curente de personal şi specificul proiectelor de investiţii. Posturile scoase la concurs vor fi disponibile pe site-ul companiei şi pe diferite platforme de recrutare: e-jobs sau linkedin.
„Nucleu de Excelenţă se adresează celor care îşi doresc să genereze alături de noi energie curată şi să contribuim împreună la un viitor durabil pentru generaţia de mâine. Celor care îşi doresc mai mult decât un job, îşi doresc o carieră excepţională într-un domeniu unic în România, recunoscut pentru performanţa sa la nivel internaţional. Energia nucleară are şi va avea în continuare un rol esenţial în asigurarea securităţii energetice şi în decarbonare. Adăugăm flotei clasice de reactoare inovaţia: reactoarele modulare mici. Avem nevoie de tineri extraordinari care pot avea o carieră aşa cum şi-o doresc în România”, a adăugat Cosmin Ghita.
Strategia SN Nuclearelectrica SA de formare a unei noi generaţii de specialişti include, de asemenea, programe de practică, internship, acordare de burse, învăţământ dual. Pregătirea internă şi dezvoltarea în carieră includ programe speciale de pregătire, stagii de pregătire în străinătate, schimb de experienţă, mentorat şi plan de succesiune pentru a atinge performanţa profesională dorită.
Compania Naţională „Nuclearelectrica” SA este compania naţională din România care produce electricitate, căldură şi combustibil nuclear, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deţinând 82,49% din acţiuni şi alţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti în 2013.
SN Nuclearelectrica SA operează două unităţi nucleare CANDU de la CNE Cernavodă, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi este în curs de a realiza un ciclu de combustibil integrat prin achiziţionarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru sprijinirea proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia de energie fără carbon din România. AGERPRES