Platforma de recrutare BestJobs a atins pragul de 40.000 de poziţii deschise de către companii în luna martie, acesta fiind un nou record pe piaţa muncii.
Oferta de joburi din martie a depăşit toate datele înregistrate până acum, cel puţin de când a apărut criza sanitară în România.

„Statisticile primului trimestru din 2022 indică faptul că oferta de joburi a crescut cu aproape 50% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut şi arată o creştere semnificativă a activităţii pe piaţa muncii, pe fondul ridicării restricţiilor şi revenirii la ritmul de lucru specific perioadei pre-pandemice”, se precizează în comunicatul platformei de recrutare.

Tot o caracteristică a pieţei muncii post-pandemie, joburile remote şi hibrid câştigă teren în oferta companiilor şi înregistrează o pondere tot mai mare în raport cu volumul total de locuri de muncă. Astfel, numai în luna martie, 10% din totalul joburilor publicate pe BestJobs au fost remote, în timp ce alte 14% permit un mod de lucru flexibil, cu împărţirea activităţii între casă şi birou.

Modul de lucru hibrid se conturează tot mai clar în tendinţele actuale de muncă, întrucât numărul de joburi parţial remote s-a triplat în ultimele 6 luni, în timp ce ofertele remote au menţinut o creştere constantă, de 10% comparativ cu începutul anului. Cele mai multe joburi remote sau parţial remote se regăsesc în IT/Telecom, Management, Vânzări, Marketing sau BPO.

„Pe măsură ce activitatea oamenilor pare să reia cursul pre-pandemic şi companiile îşi reiau planurile amânate în ultimii doi ani, lucru care se deduce din accelerarea căutărilor de noi candidaţi pe platforma BestJobs. S-a atins în premieră pragul de 40.000 de joburi active şi s-a înregistrat cel mai mare volum de oferte de muncă noi, semn că angajatorii au prins încredere să îşi pună planurile în acţiune. În plus, şi revenirea angajaţilor la birou contribuie la o mai mare siguranţă pe termen lung, chiar dacă se face treptat, angajatorii fiind receptivi la nevoile actuale ale candidaţilor”, a precizat Ana Vişian, marketing manager la BestJobs.

Creşterea de activitate din luna martie se observă şi de partea candidaţilor, care explorează cu mai mult interes noile joburi apărute pe piaţa muncii. S-au înregistrat în platformă cu 14% mai multe aplicări la ofertele de joburi faţă de luna anterioară. Cel mai mare interes din partea candidaţilor s-a înregistrat în Vânzări, cu peste 89.000 de aplicări, în Management, cu peste 62.000 aplicări şi în Financiar/Contabilitate, cu peste 46.000 de aplicări.

Topul judeţelor cu cel mai mare volum de aplicări se păstrează în aceeaşi formulă de la începutul anului: Bucureşti şi Ilfov, cu aproximativ 232.500 de aplicări, urmat de Timiş, cu aproape 59.500 de aplicări şi de Cluj, cu peste 38.000 de aplicări. AGERPRES