Un număr de 13.455 persoane au participat la programele de formare profesională organizate în primele opt luni ale anului prin intermediul centrelor regionale de formare profesională a adulţilor şi centrelor proprii din cadrul agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), remis marţi AGERPRES, din numărul total de persoane, 11.028 sunt şomeri, 365 persoane sunt beneficiare de servicii gratuite, altele decât şomerii, iar 632 sunt persoane beneficiare de formare la locul de muncă prin programe de ucenicie.

Un număr de 1.411 persoane participante la cursuri de formare profesională fac parte din categoria celor care nu beneficiază de gratuitate, potrivit prevederilor legale în vigoare. Alte 19 persoane sunt beneficiare de servicii gratuite de evaluare a competenţelor.

În perioada de referinţă au fost organizate 768 programe de formare profesională gratuite dintre care, 464 programe de calificare/recalificare, 183 programe de iniţiere, perfecţionare sau specializare şi 121 programe de competente cheie/transversale.

Principalele meserii/ocupaţii, în funcţie de numărul de participanţi, pentru care s-au organizat programele de formare profesională gratuite pentru şomeri în perioada ianuarie – august 2022, sunt: competenţe anteprenoriale – 808; lucrător în comerţ – 685; îngrijitor spaţii verzi – 675; inspector /referent resurse umane – 644; operator introducere, prelucrare, validare date – 637; lucrător comercial – 586; ajutor bucătar – 572; agent de securitate – 548; bucătar – 375; competenţe digitale de utilizare a tehnologiei informaţiei ca instrument de învăţare şi cunoaştere – 336. AGERPRES