Cele mai căutate beneficii în 2020 de către managerii români au fost programul de lucru flexibil, precum și asigurare și servicii medicale gratuite. Acestea sunt concluziile unui barometru de opinie realizat în rândul managerilor din România de către EXEC-EDU, activ pe piața de executive education, segmentul de top al pieţei de training.

Astfel, 67,7% dintre managerii români au dorit să aibă anul trecut un program de lucru flexibil, în timp ce 46,2% au solicitat asigurare și servicii medicale gratuite, bonusurile financiare fiind pe locul al treilea în topul beneficiilor, dorite de doar 38,5% din manageri. Următoarele poziții în clasamentul beneficiilor sunt ocupate de acces la cursuri și coaching (27,7%), vacanță și zile libere (26,2%), mașină de serviciu (21,5%).

„Pandemia a schimbat preferinţele managerilor români privind beneficiile extra salariale. Cum era de aşteptat, au devenit importante asigurările medicale, dar şi programul de lucru flexibil, care nu mai este o excepţie, ci un standard pe piaţa muncii, reglementat legal. Mulţi absolvenţi ne-au declarat că anul 2020 le-a arătat cât pot fi de productivi în telemuncă, beneficiind în acelaşi timp de alte avantaje, precum posibilitatea de a lucra fără întreruperi atunci când aveau nevoie, confortul de a lucra de acasă, supravegherea copiilor. Avantajele sunt şi de partea angajatorilor, pentru că pot evalua mai bine managerii cu adevarat productivi. Este mult mai evidentă acum lipsa de performanţă a managerilor populari, care au avansat mai degrabă datorită şarmului şi relaţiilor, decât a eficienţei”, a declarat Oana Scarlat, CEO EXEC-EDU.

Întrebaţi cum s-a modificat în pandemie pachetul de beneficii oferit de companii managementului, un procent de 63,1% din managerii intervievaţi afirmă că pachetul a rămas la acelaşi nivel. Pentru 20% din companii acest pachet s-a redus, în timp ce pentru 16,9% din companii beneficiile s-au majorat.

76,3% din respondenţi au precizat că pachetul de beneficii pentru top management a fost corelat cu performanţele financiare ale companiei.

Din studiu reiese şi creşterea interesului pentru cursuri şi alte forme de dezvoltare personală. Astfel, în 2021, principalul beneficiu solicitat de manageri în această zonă sunt cursurile nişate de specializare (58,5%), urmate de coaching-ul şi wellbeing-ul care sunt cerute de 49,2% dintre aceştia, în timp ce 15,4% dintre ei sunt interesaţi să urmeze cursurile unui MBA.

În ceea ce priveşte cursurile alese de manageri pentru echipele lor, 76,9% dintre respondenţi preferă cursuri externalizate, susţinute de companii specializate de training şi executive education, în timp ce 44,6% optează pentru cursuri in-house, livrate de traineri interni.