Un material de Andreea Ștefana Stoica, HR Business Partner

 

Adesea, când întâlnim pe cineva care lucrează în domeniul resurselor umane, ne gândim că are un job simplu, concentrat pe recrutare și interacțiunea cu oamenii. Însă, în spatele acestui rol, se află profesioniști pasionați care au un impact vital asupra unei organizații. Ei, alături de manageri și lideri de echipă pun rotițele în mișcare, facilitând funcționarea armonioasă a organizației.

Într-o lume aflată într-o continuă schimbare, importanța echipelor devine tot mai evidentă. Rolul HR-ului este acela de a anticipa nevoile echipei și de a aduce persoana potrivită în echipă pentru a maximiza integrarea, calibrarea și adaptarea. Nu este vorba doar despre îndeplinirea proiectelor și sarcinilor, ci și despre cultivarea colaborării, astfel încât angajații să simtă că aduc valoare, aparțin unei echipe și contribuția lor are un impact real în organizație.

Astfel, persoana din HR trebuie să identifice nevoile oamenilor din echipe, să îi cunoască bine și să intervină acolo unde este necesar. HR-ul devine liantul care modelează și promovează o cultură de colaborare și încredere, esențială pentru succesul organizației. De cele mai multe ori, HR-ul este puntea dintre angajați și manageri, facilitând comunicarea, crearea de legături și conexiuni între colegi.

Când echipa de HR este prezentă și activă în viața de zi cu zi a organizației, se stabilesc relații profesionale sănătoase care contribuie la starea de bine la locul de muncă. Este esențial ca atât HR-ul cât și restul echipei să fie deschiși către crearea unei astfel de culturi, care va aduce beneficii de ambele părți.

Performanța și rezultatele sunt importante, dar pentru a ajunge acolo, HR-ul trebuie să creeze un mediu propice dezvoltării angajaților – un mediu sigur, bazat pe încredere și empatie, care să încurajeze creativitatea, onestitatea și exprimarea celor mai îndrăznețe idei. Într-un astfel de mediu, conexiunile puternice dintre angajați, echipe, manageri și HR se dezvoltă și se întăresc.

Cred cu tărie că atunci când aceste principii sunt fundamentale pentru activitatea zilnică a HR-ului, organizațiile vor forma echipe puternice, capabile să navigheze cu succes atât prin perioadele de prosperitate cât și prin provocările dificile. Oamenii în care s-a investit încredere, curaj, feedback și înțelegere vor fi primii care vor lupta pentru echipele și organizațiile lor.

#Împreună reprezintă mai mult decât un concept – este forța care unește oamenii și echipele, creează momente memorabile și este esențial pentru succesul organizației. Fie că vorbim de proiecte majore, sarcini de zi cu zi sau organizarea unui eveniment, împreună este cea mai sigură cale către succes.

Pentru noi, oamenii de HR e absolut necesar să fim o pârghie de siguranță pentru angajați și suntem implicați în a vedea dincolo de ceea ce spun oamenii, de a îi putea vedea, asculta și înțelege și, mai mult decât atât, de a ne întreba despre starea de bine a noastră care se va răsfrânge în starea de bine a colegilor noștri.

O organizație care nu are oameni de HR capabili să vadă dincolo de oameni, să înțeleagă, să fie empatici și fie legătura de siguranță a oamenilor, va ajunge să piardă oamenii cei mai valoroși din organizație.

HR-ul nu mai este doar un departament de suport, ci un partener strategic esențial pentru succesul organizațional. Puterea conceptului #împreună transcende simpla colaborare, devenind un catalizator pentru inovație, eficiență și coeziune în cadrul echipelor. HR-ul joacă un rol crucial în construirea și menținerea acestei forțe colective, asigurându-se că fiecare angajat se simte valorizat, înțeles și motivat să contribuie la obiectivele comune.

În concluzie, succesul unei organizații depinde într-o mare măsură de capacitatea HR-ului de a aduce împreună oamenii potriviți, de a construi relații solide și de a menține o cultură de colaborare și încredere. #împreună nu este doar un hashtag, ci esența unei organizații care știe să valorifice potențialul colectiv pentru a atinge excelența.