Inteligența artificială a început să fie prezentă din ce în ce mai mult în viața noastră. Totul a pornit de la câteva discuții în cercurile de IT. În preznet, toată lumea beneficiază de soluții AI în aproape toate domeniile. Dar cum s-a schimbat situația pe piața muncii în era AI? Cum se face recrutare cu ajutorul AI în prezent?

Trebuie menționat încă de la început că Inteligența artificială este abia în stadiul de dezvoltare și îmbunătățire. Este greu de spus acum dacă AI va putea înlocui complet munca umană. În industria de recrutare este cu siguranță un alt pas către îmbunătățirea muncii. De ani de zile soluțiile tehnologice însoțesc industria de recrutare. Boți, asistent/recruiter virtual, sistem de candidați propuși – toate aceste instrumente sunt legate de inteligența artificială. De menționat ar fi că odată cu apariția Chat GPT-ului, gama de capabilități AI s-a extins de mai multe ori.

 

Cum folosim AI în recrutare?

Folosirea inteligenței artificiale (AI) în recrutare poate aduce numeroase avantaje, îmbunătățind procesul de selecție a candidaților, eficiența și experiența generală a recrutării. Iată câteva modalități în care AI poate fi utilizată în acest domeniu:

Căutarea automatizată a CV-urilor Sistemele AI pot scana și clasifica automat CV-urile primite, identificând cuvinte cheie, experiențe relevante și abilități, pentru a potrivi candidații potriviți cu cerințele postului.
Filtre și preselectare AI poate filtra automat CV-urile pentru a selecta candidații care îndeplinesc anumite criterii de bază, precum educația sau experiența anterioară. Acest lucru reduce volumul de muncă manual și asigură că doar candidații calificați ajung în faza următoare.
Screening video automatizat AI poate analiza interviurile video înregistrate ale candidaților pentru a evalua limbajul nonverbal, emoțiile și răspunsurile acestora. Poate ajuta la selecția candidaților potențiali pentru interviurile în persoană.
Asistență în luarea deciziilor Prin analizarea datelor din CV-uri și interviuri, AI poate furniza recrutorilor sugestii și informații pentru a lua decizii mai bine informate în ceea ce privește potrivirea candidaților pentru poziție.
Profilarea candidaților Utilizarea AI poate ajuta la crearea de profile detaliate ale candidaților pe baza informațiilor din CV-uri, rețele de socializare și alte surse. Acest lucru poate ajuta recrutorii să înțeleagă mai bine candidații și să identifice abilități și interese potrivite pentru poziție.
Chatbot-uri pentru interacțiunea inițială Chatbot-urile alimentate de AI pot interacționa cu candidații în primele faze ale procesului de recrutare, răspunzând la întrebări frecvente, colectând informații preliminare și direcționând candidații către următoarele etape.
Analiza sentimentelor și a personalității AI poate analiza limbajul folosit în CV-uri sau interviuri pentru a evalua trăsături ale personalității și sentimentele candidaților, oferind astfel o perspectivă mai cuprinzătoare asupra potrivirii culturale.
Recomandări de candidați interni Poate identifica potențiali candidați interni care se potrivesc cu cerințele unui post deschis, ajutând astfel la dezvoltarea și promovarea talentelor interne.
Eliminarea bias-ului Prin utilizarea AI, se poate încerca reducerea bias-ului inconștient în procesul de recrutare, deoarece AI se bazează pe analiza datelor și a modelelor, evitând prejudecățile umane.
Analiza performanței angajaților După ce candidații sunt angajați, AI poate ajuta la urmărirea performanței lor și la identificarea modelelor legate de succesul în poziție.

Dacă sunteți în căutare de candidați pentru locurile de muncă neocupate din cadrul companiei dvs, puteți să verificați și portalul de locuri de muncă europa.jobs.

Este important să se mențină un echilibru între utilizarea AI și interacțiunea umană în procesul de recrutare. AI poate aduce eficiență și obiectivitate, dar factorii umani precum intuiția și analiza contextuală rămân la fel de importanți în luarea deciziilor de angajare.

 

Care sunt avantajele și dezavantajele utilizării AI în recrutare?

Conform portalului de locuri de muncă europa.jobs, utilizarea inteligenței artificiale în procesul de recrutare aduce cu sine atât avantaje, cât și dezavantaje. Este important să se înțeleagă aceste aspecte pentru a putea lua decizii informate în ceea ce privește implementarea AI în strategiile de recrutare. Iată o prezentare succintă a avantajelor și dezavantajelor:

 

Avantajele utilizării AI în recrutare:

Eficiența sporită: se poate automatiza sarcinile repetitive și monotone din procesul de recrutare, economisind timp și resurse pentru recrutori și echipele de HR.

Preselecție mai bună: Sistemele AI pot efectua o preselecție rapidă și obiectivă a candidaților, identificând cei mai potriviți pentru anumite poziții pe baza criteriilor predefinite.

Analiză mai profundă a datelor: analizează o cantitate mare de date din CV-uri, interviuri și alte surse, folosind doar informații relevante și creând profile detaliate ale candidaților.

Reducerea bias-ului: prin utilizarea algoritmilor, AI poate reduce bias-ul inconștient în procesul de recrutare, asigurând o evaluare mai obiectivă a candidaților.

Experiența candidaților îmbunătățită: cu ajutorul chatbot-urilor AI, candidații pot primi răspunsuri rapide la întrebări, feedback instant și interacțiuni personalizate pe tot parcursul procesului de recrutare.

Scalabilitate: sistemele AI pot gestiona simultan mai multe cereri și evaluări de candidați, ceea ce este benefic în cazul recrutării pentru multiple poziții sau în perioade de creștere rapidă.

 

Dezavantajele utilizării AI în recrutare:

Lipsa de context: AI poate avea dificultăți în înțelegerea subtilităților, contextului cultural sau a semnificației reale a anumitor informații din CV-uri sau interviuri.

Erori învățate: dacă AI este antrenat pe date care conțin bias sau erori, acesta poate perpetua aceste deficiențe în procesul de selecție.

Depersonalizare: utilizarea prea extensivă a AI poate duce la o experiență depersonalizată pentru candidați, făcându-i să simtă că sunt tratați ca simple date sau numere.

Costuri inițiale și mentenanță: implementarea și personalizarea soluțiilor AI pot necesita investiții semnificative inițiale, iar mentenanța acestora poate adăuga costuri continue.

Decizii neclare sau eronate: AI poate furniza sugestii, dar deciziile finale de angajare trebuie să fie luate de către oameni. Deciziile bazate exclusiv pe recomandările AI pot duce la alegeri nepotrivite.

Respingerea candidaților potențiali: se pot filtra candidații în funcție de criterii stricte, ceea ce poate duce la respingerea candidaților cu potențial care nu se încadrează perfect în parametrii predefiniți.