Rolul departamentelor de resurse umane este unul esenţial în cadrul companiilor mari, al multinaţionalelor cu mulţi angajaţi şi probleme pe măsură, însă cum stau lucrurile în IMM-uri? Cu ce contribuie HR-ul în dezvoltarea unei afaceri mici sau mijlocii?

 

Raluca Pârvu, business manager la BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane, spune că în companiile mici departamentul de resurse umane este relativ mic şi, de obicei, redus la funcţiunile sale esenţiale. Abia după ce compania a depăşit 50 de salariaţi se pune problema dezvoltării unei activităţi de resurse umane de sine stătătoare.

„Portretul echipei de HR descrie destul de bine politica de resurse umane a companiei. Dacă organizaţia a ajuns la dimensiuni medii şi departamentul de resurse umane este sub-dezvoltat, atât numeric, cât şi din perspectiva competenţei, experienţei, atunci mai este cu siguranţă loc de progres. Funcţiunea de HR a fost mult timp subevaluată sau limitată la elementele esenţiale – recrutare, administrare şi payroll –, dar ea se dezvoltă accelerat atunci când compania se află într-un mediu competitiv, când doreşte să atragă personal competent, talentat şi, mai mult, doreşte să fidelizeze acest personal“, a explicat ea.

Citește mai mult: Zf.ro