O serie de încălcări majore ale securității digitale din ultimul an servesc ca un apel de trezire pentru companii, care au conștientizat necesitatea de a investi în securitatea cibernetică. Compania Microsoft a anunțat că hackerii din spatele încălcării Solar Winds din 2020 au lansat un nou atac asupra a peste 150 de agenții guvernamentale și alte organizații la nivel global.

Cel mai recent și uimitor exemplu este atacul cibernetic de tip ransomware de la Colonial Pipeline, care a forțat compania să închidă conducta de gaze temporar – ducând la creșteri ale prețurilor în mai multe state. Compania Colonial Pipeline a confirmat că a plătit o recompensă de 4,4 milioane de dolari hackerilor.

„Din câte știu, acesta este primul incident de securitate cibernetică care a dus la un impact economic măsurabil asupra populației americane”, a declarat Jonathan Reiber, director senior pentru securitate cibernetică și politici la AttackIQ și ofițer șef de strategie pentru politica cibernetică.

Experții susțin că este timpul ca toate companiile să înceapă să investească în controale robuste și, în special, să adauge profesioniști în securitate cibernetică echipelor lor. Singura problemă: există o lipsă de forță de muncă masivă, de lungă durată, în industria securității cibernetice. „Este un război al talentelor”, a spus Bryan Orme, director la GuidePoint Security. „Există un deficit de ofertă și o cerere crescută.”

Milioane de locuri de muncă neocupate

Experții urmăresc lipsa forței de muncă în domeniul securității cibernetice timp de cel puțin un deceniu – iar acum, o nouă creștere a companiilor care doresc să angajeze în urma atacurilor recente ar putea agrava problema. Miza crește pe măsură ce tehnologia evoluează și „actorii răi” devin mai avansați.

În Statele Unite, există aproximativ 879.000 de profesioniști în domeniul securității cibernetice în forța de muncă și o nevoie neîmplinită de alți 359.000 de lucrători, potrivit unui sondaj din 2020. La nivel global, decalajul este și mai mare, aproape 3,12 milioane de poziții neocupate. CEO-ul său, Clar Rosso, a declarat că nevoia ar putea fi de fapt mai mare, având în vedere că unele companii au amânat angajarea în timpul pandemiei.

Noi oportunități

Biroul SUA de Statistică a Muncii crede că „analist pentru securitatea informațiilor” va fi a 10-a ocupație cu cea mai rapidă creștere în următorul deceniu, cu o rată de creștere a ocupării forței de muncă de 31% comparativ cu rata medie de creștere de 4% pentru toate ocupațiile.

Dacă cererea de profesioniști în domeniul securității cibernetice din sectorul privat crește dramatic, unii experți spun că lucrătorii talentați ar putea părăsi guvernul pentru locuri de muncă corporative mai profitabile – un risc care este deosebit de acut pentru agențiile guvernamentale locale mai mici care gestionează infrastructura critică în comunitățile lor, dar au bugete limitate . O varietate de programe de educație, formare și perfecționare lucrează deja pentru a rezolva deficitul.