Ce mod mai bun de a demonstra cât de atrăgător poate fi un eveniment decât mici incursiuni vizuale, ușor de digerat, cu elementele cheie ale acestuia? Conținutul și implicit promovarea video bifează câteva aspecte vitale ale comunicării — mesajul este transmis clar și direct, receptorul înțelege singur ce urmează să se întâmple la eveniment (sau ce s-a întâmplat în ediții anterioare) și poate estima dacă tematica, locația sau tipul evenimentului i se potrivește.

Mai mult, este un tip de conținut foarte ușor de consumat și de distribuit.

Potrivit unui raport Animoto din 2018 privind tendințele videoclipurilor pe rețele sociale, 93% dintre companii obțin clienți noi din marketingul video. Cercetările Eventbrite arată că 94% dintre organizatorii de evenimente care folosesc videoclipuri spun că această tehnică este eficientă. În timp ce ambele rapoarte evidențiază puterea marketingului video, ele observă, de asemenea, că mai puțin de jumătate dintre agenții de marketing pentru evenimente folosesc de fapt acest instrument.

Acest lucru se poate datora faptului că filmarea, montarea și editarea video necesită un alt calup de abilități pe lângă cel deja deținut de către organizatorii de evenimente. Însă până și aceste piedici pot fi întâmpinate cu puțină gândire strategică. În ziua de astăzi, rareori evenimentele fizice nu dispun de o echipă audio-video pentru înregistrarea momentelor cheie, a discursurilor, a prezentărilor șam (iar de cele hibride și online nici nu mai are rost să vorbim). Conținutul efectiv, în consecință, trebuie să existe.

Prelucrarea până la produsul final poate lua două forme — externalizarea serviciilor sau învățarea abilităților necesare producției video. Nu ne referim la ore lungi de conținut, ci la fragmente digerabile de 20–40 de secunde, poate chiar un minut. Acestea, distribuite comunităților online, aduc mult mai mult aport față de videourile lungi, în orice caz.

În ultima perioadă, platforme precum TikTok și Instagram oferă oportunitatea editării video chiar în cadurul aplicației. În mod evident, rezultatele nu se vor putea compara cu unele generate pe programe profesioniste în urma a zeci de ani de experiență, dar astfel de aplicații mobile pot face diferența între marketing video și marketing fără video — și stim cu toții că nu prea are sens să ne împotrivim acestui trend care a devenit deja realitatea cotidiană.

CORELEAZĂ CONȚINUTUL VIDEO CU MOMENTE CHEIE ALE ORGANIZĂRII EVENIMENTULUI

Iată o listă orientativă de sugestii pe care o poți folosi pentru a-ți organiza strategia de marketing prin conținut video:

  • Lansează biletele sau anunță deschiderea înscrierilor
  • Răspunde la întrebările comunității
  • Prezintă speakerii prin câteva cuvinte din partea lor
  • Fă o recapitulare a momentelor cheie ale ediției trecute
  • Fă o previzualizare scurtă a locației
  • Anunță invitați surpriză
  • Anunță subiecte de discuție sau dezbateri
  • Anunță colaborări sau parteneriate oficializate pentru eveniment

Acum că ți-ai făcut o idee despre ce ai putea prezenta într-un videoclip, să ne gândim și la lucrurile esențiale pe care trebuie să le faci pentru ca audiența ta să nu îl considere irelevant sau ”doar o altă reclamă” pe care o ignoră cu desăvârșire pentru că simte că i se vinde ceva. Iată, deci, două strategii pentru realizarea unor videoclipuri informative și convingătoare:

UN CALL-TO-ACTION PUTERNIC

CTA (îndemnul de a acționa) este esențial, deoarece arată audienței încotro să facă următorul pas — spre intrat pe site, înscris sau cumpărat bilete (sau orice altă etapă implică user-journey-ul evenimentului). S-ar putea să ne așteptăm ca oamenii să facă în mod natural pasul de la conținut la acțiune singuri, dar de foarte puține ori se întâmplă acest lucru, chiar dacă au fost profund impresionați de conținutul pe care l-au consumat.
Deși plasarea CTA la sfârșitul unui videoclip pare naturală, mulți nu se vor uita până la capăt, și pentru acest motiv, te sfătuim să îl pui pe la mijlocul videoclipului.
Odată oferit, un CTA trebuie să fie foarte clar. Nu este de ajuns să îndemni oameni către înscriere dacă nu le spui și unde și cum pot face asta. Lasă link-uri în descrieri sau în locuri foarte ușor accesibile și trimite-i acolo, gândindu-te că toată audiența ta este alcătuită din persoane care nu au mai folosit internetul vreodată. Explică toți pașii cât se poate de clar.

FOLOSIREA CANALELOR ONLINE, NU DOAR POSTAREA VIDEOCLIPULUI

Facebook este incredibil de puternic, dar o strategie video completă necesită mai multe direcții de acțiune. Nu toată audiența evenimentului va fi activă pe Facebook și, chiar dacă sunt, o abordare multicanal îi va ”încolți” într-un mod pozitiv, convingându-i că nu e de ratat.

Unde?

  • Pe site-ul propriu — locul tău de joacă, puteric și personalizat
  • Pe YouTube — al doilea cel mai mare motor de căutare și căpetenie la conținut video
  • Prin email către toată lista de abonați — mailurile care includ cuvântul „video” într-un subiect au o rată de deschidere cu 19% mai mare
  • Pe canalele de social media unde se află audiența ta țintă — aducând conținutul tău aproape de ei, într-un loc pe care îl frecventează des, de oriunde

Nu există o modalitate mai bună pentru publicul tău de a simți agitația pozitivă din jurul evenimentului tău decât promovarea lui prin intermediul conținutului video. Organizatorii de evenimente mici și mijlocii par a fi în prezent încă timizi când vine vorba de marketing video, dar asta nu înseamnă că lucururile trebuie să rămână așa. Evenimente mari precum BrandMinds, Ted Talks, Untold și multe altele ne arată puterea acestei tehnici puse în practică alături de strategii bine conturate. O nouă provocare înseamnă o nouă gamă de oportunități, iar un organziator de evenimente are constant activă provocarea adaptării la nou.

***

Abonează-te gratuit la newsletter-ul EventsOnlineaici, și vezi cele mai importante informații, sfaturi și noutăți din industria evenimentelor!

EventsOnline.ro este platforma evenimentelor business și profesionale. Organizatorii își pot posta gratuit evenimentele pe platformă, pentru ca informațiile să ajungă la participanți sau sponsori. Peste 30.000 de executivi, antreprenori și specialiști din toate domeniile accesează platforma lunar pentru a căuta informații despre evenimentele de interes.