Marii constructori recrutează tot mai des muncitori din străinătate în anul 2022, în special angajaţi din Asia, întrucât majoritatea muncitorilor români lucrează în Diaspora, se arată într-un studiu realizat de o companie care monitorizează şantierele şi proiectele de construcţii din România.

Astfel, un sfert (26,4%) dintre marii constructori din România lucrează în prezent cu muncitori străini, circa 12% dintre companii sunt într-un astfel de proces de recrutare şi un alt sfert (24,5%) tatonează ideea de a recruta specialişti din alte ţări, precizează IBC Focus.

Doar 37% dintre marii constructori declară că în prezent se descurcă cu angajările prin recrutări doar de pe piaţa românească.

Aceste tendinţe şi nevoi se accentuează şi, prin urmare, la nivel guvernamental există intenţia ca pentru anul 2023 să fie acordate vize pentru 100.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţă. Noile vize au ca obiectiv să acopere deficitul de forţă de muncă înregistrat în domenii precum construcţiile, HoReCa, transporturi şi industria de panificaţie.

„Cererea este în creştere în domeniul construcţiilor şi companiile au nevoie de zeci de mii de muncitori pentru a dezvolta şantiere mari. La nivel naţional, nu mai sunt mulţi specialişti disponibili, singura soluţie pentru firme fiind să recruteze constructori din străinătate. În plus, legislaţia este mai clară acum şi, prin urmare, numărul permiselor acordate de autorităţi muncitorilor străini este în creştere. Dacă anii trecuţi firmele tatonau acest mod de recrutare, acum au învăţat să integreze pe şantiere muncitorii străini în ciuda barierelor culturale şi de comunicare”, a declarat Andrei Spătaru, CEO al companiei IBC Focus.

Companiile de construcţii de mici dimensiuni vor avea cele mai mari probleme cu recrutarea muncitorilor străini, estimează sursa citată. Spre deosebire de marii constructori, firmele mici nu au expertiză şi resursele necesare pentru recrutarea şi integrarea muncitorilor străini în echipele proprii.

Potrivit studiului, 9 din 10 firme de construcţii din România au mai puţin de 10 angajaţi şi faptul că tot mai mulţi muncitori români aleg să lucreze în străinătate va pune o presiune şi mai mare pe antreprenorii din domeniu. De altfel, a doua cea mai mare problemă a marilor constructori din România este deficitul de personal.

Conform analizei la care au răspuns cei mai puternici 100 de constructori din România, 57% dintre marile companii spun că estimează o creştere a numărului de angajaţi în următoarea perioadă.

În România sunt peste 400.000 de lucrători în construcţii, în timp ce în Europa sunt peste 700.000 de români care activează în acest domeniu, potrivit Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

„Deşi prognozele din piaţă sunt de creştere – pentru firmele mici de construcţii piaţa se anunţă cu provocări mari. Acestora le va fi mai greu în zona de contractare de noi lucrări cât şi dificultăţi mai mari în recrutarea şi retenţia muncitorilor vânaţi atât de marii constructori autohtoni cât şi de ofertele de muncă din străinătate”, mai spune Spătaru.
Conform Analizei TOP 100 Antreprenori Generali în Construcţii, mai mult de jumătate dintre constructori (51,8%) estimează că vor înregistra o creştere a veniturilor faţă de anul trecut, iar un sfert (26,4%) se aşteaptă că afacerile vor scădea.

Cei mai mari constructori se orientează spre proiecte publice, precum lucrări de infrastructură, construcţii sociale şi utilităţi publice.

Pe acest fond, 74% dintre antreprenorii din construcţii au ales sectorul de infrastructură drept unul din Top 3 domenii de la care se aşteaptă la creşteri în ceea ce priveşte volumul de muncă în următoarele 12 luni. AGERPRES