Deceniul acesta va fi plin de oportunităţi pentru profesioniştii contabili din generaţia Z şi pentru angajatorii lor, spune studiul realizat de ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) şi IFAC (Federaţia Internaţională a Contabililor), „Inovatorii: Gen Z şi viitorul contabilităţii”.
Reunind opiniile a 9.000 de tineri între 18 şi 25 de ani la nivel global – inclusiv 490 din Europa Centrală şi de Est – raportul pune într-o nouă lumină aspiraţiile şi temerile acestei generaţii viitoare de tineri profesionişti, oferind în acelaşi timp sfaturi atât pentru ei, cât şi pentru angajatorii lor.
62% dintre respondenţii din Europa Centrală şi de Est consideră contabilitatea drept o carieră atractivă, oferind perspective pe termen lung şi posibilităţi de mobilitate, cu acces la locuri de muncă la nivel internaţional şi în diverse domenii economice. Dar aceasta este o generaţie preocupată de viitor – 60% dintre respondenţi sunt îngrijoraţi de bunăstarea şi sănătatea lor mintală; 42% sunt îngrijoraţi de lipsa oportunităţilor de pe piaţa muncii şi de siguranţa locului de muncă, iar 30% de starea economiei globale.
Raportul arată, de asemenea, că, din postura de angajator, profesia nu valorifică toate oportunităţile de a atrage tinerii.
În plus tinerii din Europa Centrală şi de Est nu au foarte mare încredere în imaginea corporaţiilor – doar 31% cred că acestea luptă împotriva schimbărilor climatice; doar 30% cred că liderii de companii sunt integri şi fac ceea ce spun şi doar 39% spun că acestea acordă prioritate angajaţilor şi au grijă de ei. Totuşi, 59% dintre tineri consideră, de asemenea, că afacerile au un impact pozitiv asupra societăţii în general.
Andreia Stanciu, Director ACCA pentru Europa de Sud Est, declară: „Rezultatele acestui studiu prezintă atât provocări, cât şi oportunităţi pentru profesia de contabil şi pentru companiile din întreaga regiune extinsă pe care am analizat-o mai în detaliu, Europa Centrală şi de Est. Acest lucru se datorează faptului că tinerii vor dori mai multă responsabilitate de la liderii organizaţiilor în care activează şi vor avea, de asemenea, aşteptări mari privind echilibrul lor între viaţa profesională şi viaţa personală şi modul în care este gestionată bunăstarea lor.”