Întâlnirea de lansare a platformei GlobalHRManager.ro, desfășurată online la începutul lunii iulie, a reunit specialiști în resurse umane din toate domeniile de activitate și a generat discuții cu privire la modalitățile în care departamentele de HR pot să îmbunătățească viața profesională și personală a angajaților din companie. De asemenea, un subiect tratat pe larg în dezbaterea moderată de Ioana Marcu, coach de business și consultant, a fost cel referitor la munca de acasă și cum a modificat aceasta performanțele angajaților.

Victor Toriani, psihoterapeut, psiholog clinician și organizațional, a început prin a scoate în evidență faptul că pandemia a avut și aspecte pozitive pentru noi, prin faptul că a pus oamenii mai mult în contact cu ei și cu nevoile lor autentice. Asta înseamnă că și-au reevaluat relațiile de cuplu, relațiile parentale și familiale. De asemenea, au conștientizat importanța echilibrului între viața personală și viața profesională.

“Provocările foarte mari în această perioadă, vizavi de oameni și de lucratul acasă, au venit pe două paliere: un palier personal și un palier profesional. Psihologic, profesional, s-au definit două comportamente referitoare la relația cu jobul și munca de acasă. Oamenii s-au împărțit în două categorii, noi îi numim adaptații sau rebelii. Adaptații au supradimensionat regulile, au avut acces la muncă încă de când au coborât din pat, și-au prelungit programul de muncă și lucrează mai mult decât înainte. Aici trebuie să fim foarte atenți, sunt persoanele care psihologic au tendința aceasta de a demonstra, de a arăta, sau își confirmă puterea oferind continuu ceva arătând, demonstrând, fiind prezenți, fiind disponibili. Capcana acestei extreme este că oamenii se pot supraîncarca și se pot epuiza. Cealaltă extremă, rebelii cu munca de acasa, sunt deja în vacanță, nu prea mai au responsabilități, de abia îi mai prinzi și atunci mai greu este să-i aduci să-și asume în continuare rolurile”, a explicat Victor Toriani.

Plecând de la această realitate, psihoterapeutul a explicat că devine foarte important rolul managerului, care trebuie să știe cum să regleze încărcarea muncii. “Tendința cea mai ușoară este să îi supraîncarci pe cei responsabili, adică pe adaptați, cei care sunt cuminței și oricum zic da la tot. Și atunci oamenii aceștia ajung supra-căutați, iar rebelii sunt în continuare în vacanță. Trebuie să fim atenți, să nu prelungim programul de muncă pentru că avem acum acces la muncă și din bucătărie, și din baie, și din vârful patului, și de peste tot, putem să ne conectăm cu munca. În toate cursurile pe care le țin despre managementul stresului, recomand să avem un program, să ne ținem de acest program de muncă și să nu-l extindem pe toată perioada zilei. Munca înseamnă, să nu uităm, a dărui, înseamnă atenție, înseamnă a face, înseamnă adrenalină, cortizol. Deci avem nevoie și de adrenalină, dar avem nevoie și de hormonii de liniștire (noradrenalina, oxitocina, etc.), și trebuie să le dăm timp în viața noastră”, a menționat Victor Toriani.

În ceea ce privește modul cum a influențat munca de acasă relația de cuplu, relația cu familia, psihoterapeutul Victor Toriani a vorbit de trei tipologii: persoanele care sunt singure, persoanele care sunt în cuplu și persoanele care sunt în familii cu copii. „În ceea ce privește persoanele care sunt singure, există în psihologie un confort al singurătății, adică îmi place atât de mult singur încât alte persoane mă cam deranjează și încep să evit relațiile, angajamentele, încep să mă obișnuiesc cu singurătatea. Și cu toate acestea, de ce oamenii au nevoie de comunități? Pentru că oamenii au nevoie de triburi. Tribul înseamnă că dacă mie mi se intâmplă ceva rău, cineva poate să aibă grijă de mine sau să preia din responsabilitățile mele. Și atunci scade foarte mult anxietatea, care este dată de adrenalină și cortizon. În momentul în care noi suntem în relații, noi ne liniștim. S-au făcut studii pe oamenii care dorm singuri și oamenii care dorm împreună sau cu cineva în casă. Numărul de microtreziri al oamenilor care dorm singuri este mult mai mare decât numărul microtrezirilor cu persoane în casă. Din punct de vedere al cuplului, cuplul are nevoie inclusiv de timpul individual. Adaptarea hedonică, adică perturbarea dopaminei, acest consum continuu de aceeași mâncare zilnic, aceeași activitate zilnică, scade plăcerea. Așadar, secretul este ca partenerii să aibă și timp individual. Să aibă hobby-uri individuale, lucruri pe care să le facă singuri, apoi se apropie și fac lucruri împreună, se îndepărtează iar. În ceea ce-i privește pe copii, aceștia au fost foarte avariați din acest punct de vedere, vorbim mai ales despre preadolescenți și adolescenți, care au nevoie de socializare. Mulți părinți au venit în terapii îngrijorați deoarece copiii lor stau doar pe gadget-uri și device-uri. Copilului i s-a luat interacțiunea socială, are nevoie de interacțiunea socială măcar prin device-uri, dar cu limite. De aceea recomand organizarea unui program strict, deoarece copiii se simt securizați când au reguli. În cazul conviețuirii mai multor membri într-un spațiu locativ mic, mai recomand așa numitele “zone marcate de paravane, perdeluțe, etc.”, adică delimitarea unui spațiu în care să ne putem izola puțin de ceilalți din casă, pentru timpul și spațiul individual. Existenta unui program contează enorm, pentru ca securizeaza mintea, linișteste emotia, scade adrenalina și cortizolul și apoi ajungem într-un pasaj de funcționalitate”, a conchis Victor Toriani.

Comunitatea OSC – GlobalHRManager a fost dezvoltată de Oameni și Companii – OSC din 2017, iar membrii acesteia s-au întâlnit până acum în cadrul unor evenimente offline. Acum comunitatea se bucură și de propria platformă – http://www.GlobalHRManager.ro și de un newsletter periodic gratuit.

Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem inovator de 33 platforme digitale proprii și +100 comunități business și profesionale, administrate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici. Portofoliul OSC, aici.