Vrei să știi cum să eviți burnout-ul? Implementează o săptămână de lucru de patru zile. Asta este ceea ce s-a constatat în urma sondajului Eagle Hill Consulting COVID-19.  Sondajul, realizat de Ipsos în perioada 11-16 august 2021, a luat un eșantion aleatoriu de angajați din SUA, iar cei 1.010 de respondenți au răspuns la întrebări despre burnout și retenție.

În vremea „marii demisii”, firmele trebuie să înceapă să gândească neconvențional. Ce se întâmplă dacă o companie cu gândire de viitor ar decide să ofere o săptămână de lucru de patru zile? Cum va rezista? Mai jos sunt oferite câteva sfaturi și păreri extrase din sondaj.

Gândește diferit

Nu spunem că o săptămână de lucru de patru zile este soluția pentru burnout.  Spunem că, în cazul în care firmele nu se gândesc la ceea ce își doresc angajații și iau decizii spontane, nu vor putea  rezista ca firmă. Vor avea personal puțin și, mai mult ca sigur, angajații lor vor suferi epuizare.

Deja, mai mult de jumătate din forța de muncă din SUA suferă de burnout. Și ghici care categorie de vârstă se simte mai afectată?  Ei bine, lucrătorii mai tineri (18 – 34 de ani), care ajung la o pondere de 62%. Următorii sunt angajații cu vârste cuprinse între 35 și 54 de ani, cu 58%, și, în final, grupul de 55 de ani și peste, cu 33%. Și, mai mult de o treime din forța de muncă a spus că intenționează să își dea demisia de la locul de muncă actual  în următoarele 12 luni. De ce ? Pentru că pandemia i-a determinat să-și reevalueze prioritățile personale, potrivit a 51% dintre lucrătorii chestionați.

„Din păcate, situația forței de muncă probabil se va înrăutăți înainte să se îmbunătățească, o treime din forța de muncă plănuind să-și părăsească locul de muncă în curând. Acest pericol de a rămâne fără angajați, obligă  angajatorii  să înceapă să reevalueze situația, regândind totul, de la cultura lor până la modul în care se face munca.

„Epuizarea angajaților fierbea chiar înainte de pandemie, iar acum s-a înrăutățit total situația. Este pur și simplu o situație nesustenabilă pentru o afacere când epuizarea este în creștere și deficitul de forță de muncă continuă. Asta înseamnă că liderii trebuie să înțeleagă pe deplin ce funcționează și ce nu pentru angajați. Apoi, vor trebui să găsească soluții specifice care vor funcționa pentru strategia de afaceri a unei organizații și forței de muncă”, a explicat Jezior. „Este complicat pentru că nu există o abordare universală. De exemplu, o săptămână de lucru de patru zile poate funcționa bine pentru unele companii, dar este imposibil pentru altele.”

Pe de altă parte, două treimi dintre lucrători spun că își prețuiesc compania mai mult ca niciodată. Acum, este timpul să începeți să cercetați și să aflați de ce, iar când aflați, profitați de acest lucru pentru a vă păstra angajații.

Motive pentru burnout

 • volumul de muncă (52%)
 • lipsa de comunicare (44%)
 • jonglarea cu viața personală și munca (35%)
 • presiuni de timp (32%)
 • nesigur cu privire la ceea ce se așteaptă de la ei (27%)
 • lipsa conexiunii cu colegii (25%)
 • așteptări de performanță (24%)
 • nu se simte conectat la viziunea, cultura și valorile companiei (23%) și
 • nu se simte împuternicit (22%).

Deci, când te uiți la aceste răspunsuri, s-ar putea să te gândești: „OK, dacă reducem volumul de muncă al oamenilor, ei vor rămâne”. Dar cine va face treaba atunci?  Volumul de muncă al oamenilor este unul foarte mare  deoarece majoritatea angajatorilor au personal insuficient. Așadar, pentru a atrage mai mulți angajați, studiază-ți propria forță de muncă și vezi ce spun ei, ce nevoi au.

Redu epuizarea

Când au fost întrebați ce le-ar reduce epuizarea, 84% dintre respondenți au spus că o săptămână de lucru de patru zile ar fi de mare ajutor.  Acest răspuns a fost cel mai des întălnit  în rândul femeilor și al tinerilor lucrători.

Celelalte răspunsuri au fost:

 • scăderea volumului de muncă (82%)
 • sănătate și bunăstare mai bună (78%)
 • sarcini administrative reduse (76%)
 • facilități suplimentare la fața locului (73%)
 • munca la distanță (67%) și
 • capacitatea de a lucra din mai multe locații sau de a se reloca (58%).

Sursa: https://www.hrmorning.com/news/burnout-4-day-workweek/