Gabriela Dragomirescu, absolventă a programului Executive MBA din cadrul Bucharest Business School, din promoția 2015, este antreprenor cu o experiență de peste 20 de ani. Pentru ea, antreprenoriatul nu a pornit de la un vis, o viziune sau dorința de a realiza ceva măreț, ci de la setea de libertate care o caracteriza la vârsta de 25 de ani. Chiar dacă lucra în cea mai mare firmă de software din România, cu responsabilități crescânde și într-un mediu stimulant, Gabriela a ales, împreună cu alți trei prieteni, toți programatori cu joburi bine plătite, să renunțe la confortul vieții lor și să înființeze Romanian Software.

În primii ani, experiența lor în antreprenoriat a fost asemănată cu cea a unor lupi flămânzi. Căutau proiecte, lucrau asiduu, și își asumau responsabilități peste estimări. De la oferte optimiste și munca fără plată în proiecte, până la gestionarea propriilor echipe și dezvoltarea unui produs de succes, Romanian Software a cunoscut o evoluție semnificativă. „Am avut proiecte la care am muncit fără să fim plătiți, pentru că nu știam să facem contracte bune sau începeam proiectele fără să semnăm întâi contractul. Ne vindeam munca pe bani puțini și încercam tot timpul să facem mai mult decât ni se cerea”, rememorează Gabriela începuturile în cadrul Romanian Software.

Momentul maturizării

Un moment de răscruce a fost tranziția de la furnizarea de servicii la dezvoltarea de produse, cu lansarea unei aplicații de calcul salarii. Aici, firma și-a descoperit vocația de companie de produs. Cu toate acestea, odată cu creșterea accelerată, Gabriela și echipa ei au realizat că trebuie să devină o organizație stabilă și coerentă.

Maturizarea afacerii a venit după 13 ani, odată cu conștientizarea că au construit fără instrucțiuni de utilizare. Gabriela a decis să urmeze un program MBA pentru a înțelege mai bine drumul de la idee la business. „Știam să articulez clar ce vreau: vreau să știu care e drumul de la idee la business. Vreau ca atunci când am o idee, să știu cum s-o pun în aplicare. Vreau să știu care e ‘the big picture’.  Atunci am luat decizia de a mă înscrie la MBA. A fost cea mai bună decizie din viața mea, din punct de vedere profesional. A fost exact ceea ce aveam nevoie”, declară Gabriela.

Impactul programului MBA s-a reflectat în evoluția Romanian Software, care a crescut de peste 5 ori din 2015. Cu fiecare curs, Gabriela a văzut puzzle-ul afacerii ei conturându-se, cu aplicarea practică a cunoștințelor acumulate. Rezultatele au fost evidente, iar afacerea a crescut natural și coerent.

Decizia de a studia a adus beneficii pe termen lung, inclusiv inițiative precum înființarea Fundației Upper Education și a startup-ului EdTech Upper.School. Aceste proiecte au contribuit la diversificarea portofoliului și la dezvoltarea unei comunități de elită în matematică.

Ingredientul secret: puterea NOI

Gabriela subliniază că această călătorie a fost posibilă datorită echipei alături de care care a înființat, crescut și experimentat. „Această poveste are un ingredient secret: NOI am înființat, am crescut, am experimentat, am schimbat, am creat. Suntem echipa de la început, care a mai strâns în jurul ei și alți oameni care visează la libertate: libertatea de a face ce-ți place și de a îndrăzni să pleci pe un drum nesigur, pentru că ai încredere că vei găsi o cale să ajungi acolo unde îți dorești”, consideră Gabriela.

Libertatea și fericirea nu sunt destinații, ci stări de bine ce se câștigă în fiecare zi. Împreună cu echipa sa, Gabriela continuă să exploreze, să creeze și să trăiască după propriile reguli în lumea antreprenoriatului.