În plin sezon estival, angajatorii din industria HoReCa întâmpină în continuare greutăți când vine vorba de recrutare. Peste 85% din participanții la cel mai recent sondaj derulat de eJobs precizează că recrutează în momentul de față, însă candidații întârzie să apară.

44% dintre aceștia au până la 5 poziții deschise în acest moment, un sfert au nevoie de până la 10 noi angajați, iar 17% au și 20 de posturi disponibile. Acest lucru se întâmplă cu toate că beneficiile oferite sunt din ce în ce mai diversificate, iar salariile au crescut față de 2019, an similar cu 2021 la nivel de nevoi de recrutare.

Conform sondajului eJobs, deficitul de forță de muncă din HoReCa determină companiile să apeleze la importul de forță de muncă, 23% menționând că deja folosesc această soluție pentru a-și acoperi nevoile de recrutare.

„Angajatorii din România și-au pus problema importului de angajați din străinătate încă de dinainte de pandemie, în special cei din HoReCa sau producție. Deși anul trecut recrutările angajaților străini au fost puse pe pauză din cauza restricțiilor impuse de pandemie, lipsa de candidați a determinat angajatorii să revină la această strategie”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.

Principalele motive pentru care angajatorii întâmpină provocări în recrutare sunt pierderea încrederii candidaților în HoReCa, sector destabilizat în ultimul an și jumătate, dar și lipsa candidaților cu experiență relevantă.

Vestea bună pentru cei care își doresc să lucreze în industria HoReCa este că salariile au crescut cu până la 20% față de 2019, susțin mai mult de jumătate dintre reprezentanții companiilor participante la sondaj, în unele cazuri salariile medii depășind și 4.000 lei. În plus, peste o treime dintre angajatorii din HoReCa susțin că din toamnă volumul recrutărilor va crește.

„Piața muncii și-a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei, iar în unele domenii business-urile au depășit acest nivel. Deși angajatorii din HoReCa întâmpină în continuare dificultăți în recrutare, suntem optimiști că salariile și beneficiile, dar și reabilitarea imaginii industriei odată cu deschiderea sa la turații maxime vor atrage din nou candidați către acest sector”, mai spune Roxana Drăghici.

În ceea ce privește beneficiile pe care le pot obține candidații din HoReCa, acestea au fost diversificate în ultimul an. Aproape 60% dintre angajatori oferă tichete de masă, 32% prime de sărbători, 24% decontează transportul și tot atâția oferă training-uri pentru perfecționarea cunoștințelor.