61 de organizații din Marea Britanie s-au angajat să reducă cu 20% numărul de ore de lucru pentru întregul personal, fără a scădea salariile, pentru o perioadă de șase luni, începând din iunie 2022. Marea majoritate a companiilor și-au menținut, de asemenea, obiectivele de productivitate cu normă întreagă.
Acum, rezultatele celui mai mare studiu din lume privind săptămâna de lucru de patru zile arată rate semnificativ reduse de stres și boală la nivelul forței de muncă – 71% dintre angajați raportând niveluri mai scăzute de „burnout”, iar 39% spunând că sunt mai puțin stresați, comparativ cu perioada de început a studiului.
S-a înregistrat o reducere cu 65% a zilelor de concediu medical și o scădere cu 57% a numărului de angajați care părăsesc companiile participante, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Veniturile companiei abia s-au schimbat în perioada de probă – chiar crescând marginal cu 1,4% în medie.
Într-un raport al constatărilor prezentat parlamentarilor britanici, aproximativ 92% dintre companiile care au participat la programul pilot din Marea Britanie (56 din 61) spun că intenționează să continue săptămâna de lucru de patru zile, 18 companii confirmând schimbarea ca fiind permanentă.
Cercetarea pentru studiile din Marea Britanie a fost realizată de o echipă de oameni de știință sociali de la Universitatea din Cambridge, care lucrează cu cadre universitare de la Colegiul Boston din SUA și cu think tank-ul Autonomy. Studiul a fost organizat de 4 Day Week Global în colaborare cu campania 4 Day Week din Marea Britanie.
Au participat companii din Marea Britanie, cu aproximativ 2.900 de angajați care au renunțat la o zi de muncă. Organizațiile implicate în proces au variat de la comercianți cu amănuntul online și furnizori de servicii financiare la studiouri de animație și un magazin local de pește și chip. Alte industrii reprezentate includ consultanță, locuințe, IT, îngrijirea pielii, recrutare, ospitalitate, marketing și asistență medicală.
Cercetătorii au analizat angajații pe tot parcursul studiului pentru a evalua efectele unei zile libere suplimentare. Nivelurile auto-raportate de anxietate și oboseală au scăzut la nivelul forței de muncă, în timp ce sănătatea mentală și fizică s-au îmbunătățit.
Mulți respondenți au declarat că le-a fost mai ușor să echilibreze munca cu angajamentele familiale și sociale: 60% dintre angajați au găsit o capacitate crescută de a combina munca plătită cu responsabilitățile de îngrijire, iar 62% au raportat că este mai ușor să combine munca cu viața socială.
Interviurile au documentat modul în care companiile au redus orele de lucru fără a compromite obiectivele. Metodele comune au inclus întâlniri mai scurte cu agende mai clare; introducerea unor „perioade de focalizare” fără întreruperi; reformarea etichetei e-mail pentru a reduce lanțurile lungi și inbox-ul; noi analize ale proceselor de producție; liste de sarcini de sfârșit de zi pentru preluări eficiente sau începutul de a doua zi.
Pentru unii părinți cu copii mici, o zi liberă la mijlocul săptămânii însemna economii la cheltuielile de îngrijire a copiilor. Pentru cei cu copii mai mari, a însemnat ceva bun venit „timp pentru mine”. Toți au raportat că fac mai multe activități care le plac deja – de la sport la gătit, muzică la voluntariat. Unii au dezvoltat noi interese, în timp ce alții au folosit timpul pentru a obține calificări profesionale.
Până la sfârșitul procesului de șase luni, mulți dintre manageri au spus că nu își pot imagina să revină la o săptămână de cinci zile. „Aproape toți cei pe care i-am intervievat au descris că sunt copleșiți de întrebări din partea altor organizații din industria lor care sunt interesate să urmeze exemplul”, a spus Burchell.
„Când îi întrebăm pe angajatori, mulți dintre ei sunt convinși că săptămâna de patru zile se va întâmpla. A fost înălțător pentru mine personal, doar vorbind cu atât de mulți oameni optimiști în ultimele șase luni. O săptămână de patru zile înseamnă o viață profesională și de familie mai bună pentru atât de mulți oameni.
Sursa: https://www.eurekalert.org/news-releases/979991
Photo by Brooke Cagle on Unsplash.