Adrian SecolofHead of FP&A EuMEA, Nufarm | Business Coach, a deschis a patra ediție a evenimentului CFO Conference, de pe 30 martie, aducând în discuție importanța culturii organizaționale într-un proces de schimbare, precum digitalizarea: ”Digitalizarea este un proces costisitor și relativ ușor de realizat. Ce este greu este schimbarea culturii organizaționale. Cultura organizațională este un sistem de valori și convingeri care guvernează cum se comportă oamenii în cadrul organizației. Nu este o singură persoană care poate schimba o cultură organizațională, dar poate fi schimbată doar de sus în jos, începând cu liderul companiei. Încrederea este în mijlocul relaționării din cadrul companiei”.

„De ce este schimbarea grea? 70% din programele de schimbare nu reușesc, eșuează deoarece oamenii sunt rezistenți la schimbare, iar nici managementul nu o încurajează cu adevărat. Directorul financiar poate ajuta la eliberarea oamenilor pentru a se concentra pe activități strategice, prin digitalizare. De asemenea, poate ajuta la schimbarea culturii organizaționale, prin responsabilizarea oamenilor și oferirea de autonomie”, a spus Adrian Secolof.

Guillaume MacczakConsulting CFO & GBS Services Associate Partner, EY România, a prezentat rezultatele studiului EY CFO Imperative Study, ediția 2022. Printre concluziile expuse de Guillaume:

”Optimizăm valoare, adică avem programe de reducere a costurilor prin care încercăm să obținem cât mai mult cu ceea ce avem. Cum am putea avea ceva ce nu e un program de reducere a costurilor, ci e în ADN-ul firmei? Cum ar putea CFO-ul să creeze valoare pentru companie? Din studiul nostru, poziția directorului financiar din România nu este atât de întărită ca a celor din lume. Există un decalaj între România și țările occidentale”.

“Începem să vedem interes în ceea ce privește datele. Directorii financiari sunt interesați de date, dar nu sunt deținătorii deplini ai datelor. Cum se pot utiliza acestea pentru a impulsiona procesul decizional? Am constatat o accelerare a investițiilor în perioada COVID, am mers repede cu digitalizarea funcțiilor financiare, dar am uitat de oameni, poate că ar trebui să ne întoarcem la ei.

COVID a accelerat digitalizarea, dar nu există prea mult sprijin pentru echipele de producție, cu toate că aceste persoane și-au schimbat modul de lucru. Întrebarea este cum îți poți optimiza costurile și să creezi profitabilitate. Trebuie modificat modul de a face business. Felul în care ne percem angajații. Uneori știm că oamenii pleacă, dar nu avem o explicație prea bună. Știm, totuși, că există anumite profiluri care pot fi acoperite pe piață, dar nu există în cadrul universităților departamente de studiu pentru anumite specialități”, a concluzionat Guillaume Macczak.

Într-o notă mai tehnică, Cristina SăulescuPartner, Cabot Transfer Pricing,  a vorbit despre Prețurile de transfer în 2022, punând accent pe noutăți și implicațiile acestora: În perioada 2021 – 2025, termenul de depunere al declarației anuale de impozit pe profit, respectiv de întocmire a dosarului de prețuri de transfer de către marii contribuabili care au această obligație anuală, este decalat, de la 25 martie la 25 iunie. Întrebarea care se pune este: firmele încadrate în categoria marilor contribuabili doar începând cu 1 ianuarie 2022, au obligația întocmirii anuale a dosarului începând cu ce an? 2022 pentru tranzacțiile din 2021? sau 2023 pentru tranzacțiile din 2022? Părerea noastră este că doar de anul viitor o să am obligația să întocmesc dosarul anual. Deocamdată, însă, nu este nimic oficial.”

Pe 30 martie 2022, la Hotel Marmorosch din București și online, pe platforma MyConnector, a avut loc cea de a patra ediție a evenimentului CFO Conference, organizat de BusinessMark. Evenimentul a reunit peste 200 de speakeri și participanți, prezenți atât virtual, cât și ”in-person”. Înregistrarea conferinței este disponibilă on demand pe site-ul BusinessMark.