Managerii au un impact semnificativ asupra revenirii reusite la birou a angajatilor, actiunile si comportamentul acestora putand influenta capacitatea angajatilor de a-si relua munca, arata o analiza efectuata de ONV LAW pe o serie de recomandari propuse de Uniunea Europena (UE) prin intermediul Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate in Munca.

Unul dintre lucrurile importante prezente in recomandarile UE este ca se face distinctia intre etapa Covid-19 acuta in care se manifesta simptomele cele mai severe ale bolii si care pot dura, in general, 2 pana la 4 saptamani si etapa „Covid-19 cu evolutie lunga” sau „Covid-19 permanent simptomatic” cu simptome care dureaza 4-12 saptamani si „sindromul post-Covid-19,” cu simptome care dureaza cel putin 12 saptamani.

Uniunea Europeana arata ca simptomele cu efect prelungit in timp sunt cele care de multe ori sunt ignorate, desi acestea au un impact semnificativ asupra capacitatii de munca a angajatilor, astfel ca cei mai multi dintre acestia care au simptome persistente vor avea nevoie de adaptari la locul de munca si de o revenire treptata, declara Lorena Ciobanu, Partener in cadrul ONV LAW.

 

Care sunt cele 5 recomandari majore ale UE pentru managerii romani?

  • ramaneti in contact permanent cu angajatul in perioda in care acesta lipseste de la munca

  • pregatiti-va pentru revenirea la munca a angajatului

  • purtati o conversatie cu acesta privind revenirea la locul de munca

  • oferiti sprijin in primele zile dupa revenirea la munca

  • oferiti sprijin permanent si organizati intalniri regulate cu angajatul

Analiza ONV LAW mai arata ca este posibil sa fie necesara punerea in aplicare de politici provizorii privind Covid-19, in special in ceea ce priveste absenta pe motiv de boala si necesitatea de a sprijini, mai degraba decat de a-i sanctiona pe cei care au nevoie de o perioada prelungita de absenta sau de sarcini modificate. Absenta sau reducerea capacitatii de munca pentru un numar considerabil de angajati poate provoca o presiune asupra continuarii activitatilor si asupra angajatilor ramasi la munca.

UE recomanda un volum de lucru suplimentar la un nivel cat mai scazut posibil pentru angajatii care au trecut prin Covid-19

Recomandarile UE mai includ si mentinerea unui volum de lucru suplimentar la un nivel cat mai scazut posibil, dar si limitarea pe cat posibil a muncii suplimentare. Sefii directi au un rol important in monitorizarea situatiei si in evitarea supraincarcarii angajatilor, astfel ca se recomanda respectarea regulilor si acordurilor privind orarul de lucru si perioadele de odihna, dar si ca angajatorii sa permita angajatilor sa se deconecteze atunci cand nu sunt la munca.

Indiferent de gradul de generalizare a vaccinarii sau de revenirea la munca pentru cei insanatositi, UE recomanda mentinerea masurilor recomandate pentru controlul infectiilor, inclusiv distantarea fizica, spalarea/igiena periodica a mainilor si folosirea mastilor de protectie pentru a preveni raspandirea virusului. Aceste etape raman importante, chiar daca vaccinarea este generalizata.

Exista numeroase modificari mai mici sau mai mari care ii pot ajuta pe angajatii care revin la munca sa-si gestioneze cat mai bine sanatatea si munca, astfel ca profesionistii din domeniul medicinii muncii remarca ca cele mai bune rezultate apar atunci cand managerul si angajatii colaboreaza in acest sens.

In concluzie, putem observa ca din cauza duratei si a impactului simptomelor post-Covid-19, oamenii pot avea nevoie de o revenire treptata la munca, cunoscuta si sub denumirea de „revenire progresiva”. Este putin probabil ca o revenire standard, scurta sa fie adecvata pentru cei afectati de Covid-19 cu evolutie lunga. Revenirile progresive pot fi adaptate in timp si pot dura mai multe saptamani sau luni. Pentru acei angajati cu simptome de oboseala, lucrul la distanta si „reducerea ritmului de lucru”, adica lucrul cu pauze de odihna in functie de simptome, sunt importante conform recomandarilor Uniunii Europeneconchide Lorena Ciobanu, partener in cadrul ONV LAW.

40% dintre companiile din Romania planifica intoarcerea la birou in perioada aceasta

Conform unui studiu public realizat de Asociatia Business Service Leaders in Romania (ABSL) in perioada februarie – martie 2021, circa 95% dintre companiile din industria de outsourcing din Romania vor implementa munca in sistem hibrid dupa pandemie, iar 55% dintre angajatii din industrie vor lucra de la birou intre 8-12 zile pe luna dupa pandemie. Acelasi studiu mai arata ca circa 40% dintre companiile industriei planifica intoarcerea treptata la birou, in sistem hibrid, incepand din aceasta perioada, si ajungand la 61% pana la finalul anului 2021 sau din 2022.

Un alt studiu efectuat de Ipsos Romania arata ca aproape jumatate din cei care au lucrat de acasa (48%) isi doresc foarte mult sa revina la locul de munca.