În prezent, la nivel european se manifestă un trend de condiționare a accesului persoanelor la diferite activități ori în anumite locuri publice de prezentarea unei dovezi privind vaccinarea sau, alternativ, a rezultatului negativ al unui test pentru Covid-19 sau de dovedirea imunizării prin trecerea prin boală. Cele mai recente exemple, cu impact în sfera relațiilor de muncă, sunt cele ce provin din Grecia și Italia, state care au anunțat deja condiționarea accesului la locurile de muncă, inclusiv din domeniul privat, de astfel de măsuri.

Și în România sunt reglementate restricționări ale accesului la diverse activități (de exemplu, accesul publicului la competiții sportive) pentru persoanele nevaccinate/ care nu prezintă dovada unui rezultat negativ la testare sau a imunizării prin trecerea prin boală. Recent, a fost lansată în spațiul public și ideea reglementării vaccinării sau testării săptămânale obligatorii pentru angajații din anumite domenii esențiale. Astfel, pare că una dintre abordările susținute de statele europene pentru creșterea ratei de vaccinare a populației vizează restricționarea accesului la anumite activități sau în anumite locuri, inclusiv la locul de muncă.

La nivelul fiecărei companii, angajatorii care doresc să încurajeze vaccinarea propriilor angajați ar putea avea în vedere măsuri precum:

  • inițierea unor campanii interne de informare, în cadrul cărora ar putea transmite angajaților informații cu privire la beneficiile vaccinării asupra sănătății și prevenției efective împotriva răspândirii coronavirsului, provenind din surse oficiale, precum autoritățile publice din domeniul sănătății.
  • angajații ar putea fi informați despre activitățile/ evenimentele la care pot avea acces dacă sunt vaccinați ori despre promoții/ reduceri pe care le oferă diverși comercianți pentru persoanele vaccinate.

Citește mai mult: wall-street.ro