Conferința ReSource by OLX Locuri de Muncă de pe 5 februarie a inclus o sesiune de prezentări care au adus în discuție subiecte cheie pentru realitatea actuală a pieței muncii din România. Astfel, Corina Neagu, Managing Director, DARE, a subliniat importanța unei culturi ce pune accentul pe siguranța psihologică a angajaților și a explicat de unde provine această necesitate.
„Siguranța psihologică la locul de muncă pune foarte mare accent pe prevenție. Pentru asta, avem nevoie de feedback, la toate nivelurile. Avem nevoie de comunicare. Nu mai avem încredere unii în alții – suntem din ce în ce mai conectați la tehnologie, dar tot mai deconectați la nivel uman. Astfel ne scade calitatea capitalului uman, pentru că și nivelul educațional este foarte scăzut. Scade performanța angajaților, cresc costurile pentru angajator. Oamenii își iau concedii medicale pentru că nu îi lasă angajatorii la cursuri, pentru că sunt în burnout”, a spus ea.
Oana Munteanu, Director, People & Organisation, PwC Romania, a lansat o discuție despre cultivarea gândirii critice ca skill cheie atât în rândul angajaților, cât și a liderilor, subliniind importanța de a identifica elementele de dezinformare și cum se transpune lipsa de încredere la nivel de echipe.
„Toată lumea simte că ceea ce se întâmplă acum, la nivel social, ne afectează foarte mult și ar trebui să ne preocupe tot mai mult. Dezinformarea sau informarea greșită este tot mai greu de combătut, având consecințe sociale grave. Lipsa de încredere nu este doar în instituții, ci și în știință, date, corporații. Există o lipsă de încredere în orice. Încrederea este despre onestitate, despre autenticitate, despre transparență. Cum facem ca toate criteriile de decizie, în compania noastră, care privesc oamenii noștri, să fie cunoscute și înțelese? Ca oamenii să aibă încredere în tine, trebuie să dovedești competența. Sunt multe lucruri prin care poți mima onestitatea, însă competența ține și de modul în care noi putem influența competențele digitale – a înțelege mecanismele de business din spatele companiilor de tehnologiei, elementele etice ale utilizării tehnologiilor pe bază de AI. Este esențial să avem gândire critică”, a explicat Oana Munteanu.
Reprezentanții Gi Group România, Mădălina Soldan, Country Manager și Ștefan Monea, Sales Manager, au adus în discuție disponibilizările la nivelul pieței muncii din România și sectoarele cele mai afectate.
„Ordonanța Trenuleț poate afecta aproape 16% din angajații actuali din România. Sunt multe studii care preconizează disponibilizări. La nivelul lui 2025, 150.000 de oameni își vor pierde locul de muncă, la nivelul Europei. Industria de IT începe să se clatine – primele care vor face disponibilizări vor fi firmele de outsourcing IT. Am adunat cifrele și am identificat peste 50.000 de oameni ce vor fi afectați”, a spus Ștefan Monea, Sales Manager, Gi Group .
La rândul său, Mădălina Soldan, Country Manager, Gi Group a completat: „Există riscul de a pierde talente atunci când disponibilizăm. Ceea ce mă îngrijorează profund este că, tot în ultimele luni, statisticile spun că a crescut din nou apetența românilor pentru migrație și aș vrea să nu neglijăm deloc selecția angajaților disponibilizați.”
Peste 500 de reprezentanți ai mediului de business românesc – angajatori, lideri și specialiști în resurse umane – au participat pe 5 februarie 2025 la conferința ReSource by OLX Locuri de Muncă. Evenimentul a reunit importanți profesioniști din domeniu, ce au prezentat perspectivele, tendințele și provocările la care să ne așteptăm în 2025 și au dezbătut cum va arăta viitorul din punct de vedere al generațiilor ce vor ocupa piața muncii în următorii ani și care vor fi competențele necesare actualilor angajați pentru a rămâne relevanți în acest nou context.
Evenimentul ReSource a fost organizat cu sprijinul BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – EventsMax.ro și GlobalHRManager.ro – sunt parteneri de comunicare pentru evenimentele BusinessMark.