Cu ocazia Zilei Mediului din data de 5 iunie, ECOTIC împreună cu InfoCons își dau mâna pentru a informa consumatorii asupra importanței protecției mediului și, implicit, a colectării separate a deșeurilor electrice.

  • Consultând Aplicația GRATUITA InfoCons consumatorii pot afla informații utile despre electronicele si electrocasnicele pe care le dețin sau pe care doresc să le achiziționeze. Prin scanarea codului QR de pe eticheta energetică aceștia pot afla consumul de energie, producătorul, caracteristicile tehnice și pot accesasi uncalculator pentru consumul de energie – permite consumatorilor să afle cât consumă un anumit produs din categoria electronicelor și electrocasnicelor pe o perioadă de timp. Această facilitate este utilă în contextul achiziționării produselor fiabile și sustenabile din punctul de vedere al consumului de energie și al protecției mediului.

Pentru predarea deșeurilor electrice, ECOTIC vine în sprijinul consumatorilor cu soluții de colectare gratuite și la îndemâna oricui, pentru a se putea debarasa corect și responsabil de acestea. Apelând numărul unic 0219641 consumatorii pot afla care sunt soluțiile pentru predarea deșeurilor electrice la nivel național și care sunt județele în care ECOTIC poate prelua deșeurile electrice voluminoase direct de la domiciliul cetățeanului, de la sediul firmei sau sediul instituției.

Peste 10 000 de puncte de colectare ECOTIC sunt disponibile la nivel național pentru publicul larg, pentru a face debarasarea de deșeurile electrice cât mai facilă. Aici harta punctelor de colectare.

Cu ocazia Zilei Mediului, ECOTIC organizează o serie de campanii la nivel local, în mai multe localități din țară, începând în primul rând cu prezența Caravanei ECOTIC la Craiova. Campania de informare și colectare deșeuri electrice se desfășoară în perioada 29 mai – 10 iunie, iar Caravana poate fi vizitată în fața teatrului Marin Sorescu în perioada 06 – 10.06, în intervalul orar 11:00 – 19:00. Mai multe detalii aici.

Colectarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) au o miză foarte importantă dintr-o dublă perspectivă:

  • Deșeurile electrice conțin substanțe periculoase – gaze cu efect de seră sau metale grele foarte dăunătoare mediului și sănătății noastre.
  • Se pot recupera cantități importante de materii prime secundare; Deșeurile electrice au un grad ridicat de reciclare-reutilizare (între 85-90%)

Colectarea separată a deșeurilor electrice, prin intermediul ECOTIC, face posibilă reciclarea în mod corect, conform standardelor europene, fără a polua mediul și valorificând materiile prime secundare rezultate în vederea producției de noi echipamente sau bunuri care vor primi ulterior o nouă viață în casele consumatorilor. Astfel, resursele deja utilizate sunt refolosite fără a mai fi necesară extracția materiilor prime din mine, care presupune un proces costisitor și poluant.

“Ziua Mediului ne ofera prilejul de a lansa initiative si activitati specifice menite sa constientizeze cetatenii asupra importantei protectiei mediului si sa conduca la adoptarea unei atitudini favorabile  utilizarii eficiente a resurselor planetei” declară Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC.

Mai multe detalii pe www.ecotic.ro