”Un sfat personal: este important este să investești în mod continuu, pas cu pas. Trebuie reținut că investiția în piața de capital este o investiție pe termen mediu și lung, sunt niște bani de care uiți că există, iar dividendele pe care le obții din acțiunile respective le reinvestești”, a declarat într-un interviu acordat pentru BBS ReviewIleana BotezHead of Listing la Bursa de Valori București. Ileana Botez este absolventă a programului MBA Româno-Canadian de la Bucharest Business School.

Ce este bursa?

”Bursa este de fapt locul în care se întâlnesc persoanele fizice și persoanele juridice sau companiile. Cu alte cuvinte, cei care au economii pe care doresc să le investească și, pe cealaltă parte, societăți care doresc să se dezvolte și au nevoie de resurse financiare”, explică Ileana Botez, un profesionist al pieței de capital.

”Aș putea spune că bursa îți oferă posibilitatea obținerii unei independențe financiare pentru că este o tipologie de investiție.”

”Ca acționar într-o societate care este listată tu, de fapt, ajungi să deții un anumit procent, mai mic sau mai mare din societatea listată și în același timp poți să te bucuri de obținerea de dividende atunci când societatea performează și oferă dividende acționarilor. Pe de altă parte, ca și acționar, valoarea acțiunilor tale din portofoliu la societatea care ești acționar înregistrează creșteri sau descreșteri. Poți să beneficiezi deci și de creșterea acțiunilor ceea de crește automat valoarea portofoliului tău.”

Modalitățile prin care se pot câștiga bani la bursă

Ileana Botez prezintă aceste modalități pornind de la următoarea afirmație:  ”Atunci când vorbim despre bursă, vorbim despre investiție în primul rând. Multă lume folosește expresia ”jucăm la bursă” într-un mod greșit deoarece nu este un joc de noroc.”

În primul rând investești în instrumente financiare care au o bază în spate iar cele mai importante instrumente financiare tranzacționate la nivel mondial sunt acțiunile și obligațiunile.

În cazul acțiunilor avem două tipuri de potențiale câștiguri: dividendele și evoluția prețurilor.

Obligațiunile, pe de altă parte, sunt tranzacționate procentual și sunt instrumente cu venit fix care atrag investitorii pentru că, în general, au o rată a dobânzii mai mare decât cea pe care poți obține din dobânda bancară, dar odată cu acestea, atrag și un anumit grad de risc.

Ileana Botez continuă explicația, astfel: ”În schimb, obligațiunile emise de state sunt mai sigure pentru că, dacă este să vorbim istoric, în ultima o sută de ani, o singură țară a dat faliment și atunci șansele de a pierde sunt mai scăzute și garantează obținerea unui randament fix pe un anumit număr de ani. ”

”Dacă vorbim despre acțiuni emise de societăți private, gradul de risc este mai ridicat iar acest risc depinde de maturitatea societății și de evoluția societății în general. Putem vedea că în ultimele luni piața de capital a fost ușor afectată de ceea ce s-a întâmplat cu Ucraina și Rusia, fără a putea spune că societățile respective au avut probleme financiare. Faptul că ești acționar și prețul acțiunii scade în piață, în primă instanță nu are niciun fel de impact asupra societății. Vorbim despre modul în care investitorii acționează la stimuli de natură inclusiv? politică sau socială. În cazul unui război, de pildă, toate entitățile sunt afectate, fără a fi probleme financiare sau de performanță în cadrul societății”.

”Dacă este să vorbim despre realitatea de astăzi, manipularea este un lucru foarte greu posibil.”

Referitor la percepția conform căreia bursa poate fi manipulată, Ileana Botez declară: ”Poate că impresia aceasta că piața poate fi manipulată vine de la faptul că, din păcate, pentru că piața noastră de capital, a existat o piață Rasdaq din 1996 până în 2015 la care s-au listat societățile care au trecut prin procesul de privatizare în masă iar acolo s-au întâmplat niște lucrurile nelalocul lor mulți ani de zile. ”

Manipularea înseamnă să vină un acționar important dintr-o societate și să introducă un preț de vânzare cu intenția de a împinge în jos prețul acțiunilor. Doar că în piața reglementată nu se pot introduce prețuri de vânzare mai mici sau mai mari de plus/minus 15%. Deci o acțiune nu poată să scadă sau să crească zilnic mai mult de 15%; iar ca să manipulezi înseamnă să ai un procent foarte mare din societate și să vrei să împingi prețul acțiunii în jos dar, pe de altă parte, trebuie să ai și cumpărător. Mai mult, trebuie spus că procentele mari nu se pot tranzacționa prin piață. Deci, manipularea e greu posibilă pe piață. Este foarte greu să influențezi prețul. Totul este atât de reglementat încât este aproape imposibil să se întâmple așa ceva. Orice incident s-ar putea întâmpla, imediat sesizează cineva neregula pentru că există foarte multe chei de control.”

Cum poate cineva să devină investitor la bursă?

Pe piața de capital, investițiile trebuie făcute printr-un intermediar. Cu alte cuvinte, primul pas este deschiderea unui cont de tranzacționare la o societate de brokeraj. Există societăți de brokeraj care sunt specializate pe retail, deservind de regulă persoane fizice.

”Pentru o persoană care știe foarte puțin despre piața de capital, prima recomandare pe care o fac este să apeleze la un fond de investiții sau de pensii în primă instanță. Adică să-i lase pe alții să facă în locul lor operațiunile pe piața de capital pentru că atât fondurile de investiții cât și fondurile de pensii investesc pe lângă depozitele la bancă și în instrumente financiare locale și internaționale.”

De asemenea, Ileana Botez subliniază importanța experienței și declară: ”Pentru cineva care este la început de drum și vrea să facă investiții, primul pas din punctul meu de vedere sunt unitățile de fond de la fondurile de investiții și fondurile de pensii. Acest lucru trebuie făcut în funcție de profilul investitorului: sunt investitori care sunt mai temători și nu le place riscul și atunci la recomandarea celor care administrează fonduri de investiții sau fonduri de pensii investesc într-un anumit timp de fond cu o anumită structură. Pe de altă parte, cei care au o apetență mai ridicată pentru risc pot investi în fonduri care investesc numai în acțiuni.”

Ce ai face cu un milion de euro?

Ileana Botez a venit cu răspunsul la această întrebare: ”Aș investi în primul rând în fonduri de investiții și fonduri de pensii. Apoi aș face economii la bancă pentru că, în general, structura unui portofoliu îți spune că este bine să ai undeva în jur de 10-15 la bancă chiar dacă randamentul depozitelor la termen este scăzut. Așadar, aș investi în unități de fond la fonduri de pensii și fonduri de investiții în funcție de profilul meu care este unul profil destul de agresiv (adică care vrea să aibă mai multe acțiuni în portofoliu) aș investi la bursă, în indicele BET, pentru că acolo sunt cele mai importante societăți.”

”În general, un investitor trebuie să se gândească și să își facă o structură de portofoliu care să respecte principiul ”să nu-ți ții toate ouăle în același coș”. Trebuie să le ții separat. De ce să se investească în mai multe acțiuni? Pentru că viața ne arată că sunt ani în care anumite societăți performează bine și alte societăți performează mai puțin bine dar, întotdeauna, importantă este media. De aici și importanța de a face investiția într-un indice iar indicele cel mai important este BET-ul la noi care are deja 20 de acțiuni în coș.”

”Investiția în piața de capital este o investiție pe termen mediu și lung, sunt niște bani de care uiți că există.”

”Un sfat personal: este important este să investești în mod continuu, pas cu pas, astfel încât, să poți lua și la preț mai mare și la preț mai mic pentru a ajunge în final la un preț mediu ponderat al portofoliului pe fiecare instrument în parte. Așadar, dacă cumpărăm de la bun început și prindem un moment maxim, situația poate să nu fie foarte favorabilă. Trebuie reținut că investiția în piața de capital este o investiție pe termen mediu și lung, sunt niște bani de care uiți că există, iar dividendele pe care le obții din acțiunile respective le reinvestești.”

Profilul investitorului român și educația financiară la nivelul populației

”În urmă cu ceva timp, profilul investitorului la bursă era cel a unei persoane cu vârsta între 35 și 45 de ani și cu un salariu lunar de peste 1000 euro. Acum situația s-a schimbat: sunt foarte mulți tineri care au investit în societățile noi, mai ales pe piața de SMT. Asta după ce unii s-au ars pe piața criptomonedelor și, urmare a experiențelor mai puțin bune, au început să se uite cu mai multă atenție și pe piața reală. Spun piața reală pentru că pe piața criptomonedelor nu există nicio bază pe când aici ai o bază economică în spate: ca investitor, devii acționar la o societate, deții o parte din societatea respectivă”, afirmă Ileana Botez.

”Am sesizat din ceea am mai discutat cu intermediarii, că tinerii după 25-30 de ani încep să se intereseze mai mult despre bursă. De ce? Pentru că s-au listat mai multe societăți în ultimul timp, pentru că multe dintre aceste societăți sunt atractive fie pentru că dau dividende, fie pentru că sunt din domenii de creștere, pentru că au văzut că și alții au câștigat și pentru că au văzut că tendința în general în ultimii ani a fost de creștere. Și, de asemenea, acești tineri au remarcat că pot să obțină mai mulți bani din investiții decât se pot obține de la bancă, inclusiv atunci când investești în obligațiuni de stat.”

”În ceea ce privește educația financiară la români, vreau să menționez un lucru pe care îl consider foarte grav: chiar zilele trecute m-am uitat pe statisticile Băncii Naționale și am remarcat că, în prezent, sunt 37 de miliarde de euro ale persoanelor fizice în depozite bancare la vedere”.

”Evident, este și un lucru bun în acest lucru pentru că, între depozitele persoanelor fizice/persoanelor juridice și creditele existente, este o diferenț foarte mare, deci, din punctul acesta de vedere, nu avem de ce să ne facem probleme, este multă lichiditate în piață. Ceea ce m-a îngrijorat să văd este faptul că foarte multe depozite sunt la vedere. Asta înseamnă că românii nu au mai depus în depozite la termen pentru că probabil că s-au gândit, având în vedere și ce s-a întâmplat în ultimele luni, să aibă posibilitatea să retragă banii cât mai ușor. Asta nu e ok: să nu țină banii la vedere ține de educație financiară. Atunci când retragi banii nu doar că nu primești nimic, dar trebuie să mai și dai comisioane, adică primești chiar mai puțin decât ai depus la bancă”, concluzionează Ileana Botez.

 

DESPRE ILEANA BOTEZ

Ileana Botez, Head of Listing la Bursa de Valori București, lucrează de foarte mulți ani în piața de capital, încă de la începuturile acesteia, de fapt chiar de la momentul construcției viitoarei burse de valori, deoarece a făcut parte din echipa care a pus umărul la înființarea și dezvoltarea bursei.

Viața sa profesională este aproape în totalitate dedicată pieței de capital, fiind economist și jurist. A terminat în 1992 prima facultate, Finanțe-Bănci din cadrul ASE București și a lucrat la Institutul Național de Preturi și Probleme Valutare, apoi la Banca Națională, iar din 1995 la bursă.

Facultatea de Drept a făcut-o pentru că este facultatea pe care și-a dorit-o încă de când era copil. Activitatea sa la bursă ținea mult de latura legală prin prisma faptului că, în cadrul bursei de la început și până în 2013, s-a ocupat de acționari, consiliul de administrație. În perioada 2005-2007 a urmat programul MBA Româno-Canadian.

Realizează în mod constant, încă din 1995, cursuri de pregătire pentru agenți pentru valori mobiliare sau persoanele fizice care aveau conexiune cu bursa și chiar pentru personalul societăților de brokeraj. Susține cursuri și programe de educație financiară.

 

INTERVIUL INTEGRAL poate fi accesat pe bbsr.ro