Pe întreaga piață a muncii planează incertitudinea din cauza lipsei de candidați, în timp ce pentru mulți antreprenori s-a instalat deja disperarea că nu au personal cu care să-și ducă la bun sfârșit proiectele. HoReCa, agricultura, dar și domeniul construcțiilor primesc în continuare cel mai mare număr de angajați străini veniți să muncească în România. Pentru anul curent, Guvernul României a aprobat suplimentarea contingentului de muncitori străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, iar pentru 2022 este de așteptat ca acest număr să crească. Care sunt domeniile care au cea mai mare nevoie de personal străin ca să acopere golurile?
În ultimii ani, piața forței de muncă a fost impactată negativ de migrație, un fenomen care în anii trecuți plasa România pe primele locuri în lume în ceea ce privește acest indicator. Situația s-a menținut până în 2020, la venirea pandemiei, când raportul dintre cerere și ofertă s-a inversat pentru prima dată după mulți ani. Cu toate acestea, deși a existat o oarecare relaxare preț de câteva luni, în agricultură sau în construcții, mai ales, deficitul de personal s-a menținut, în linii mari la același nivel, motiv pentru care mulți angajatori au fost nevoiți să apeleze în continuare la importul de angajați din afara Uniunii Europene.
„Dacă în cazul construcţiilor o mare parte din forţa de muncă din ţară a decis să plece în străinătate, locurile vacante sunt acum ocupate preponderent de muncitori calificaţi sau necalificaţi din Asia. Un număr considerabil de solicitări primim şi din HoReCa, în special pentru sezonul estival, unde atât hotelurile, cât şi restaurantele sau facilităţile de tip cantină sau fast food au avut mare nevoie de personal”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, general manager al agenţiei de plasare de forţă de muncă Work From Asia pentru wall-street.ro.
Citește mai mult: wall-street.ro