Timp de patru zile, în cadrul ediției UNTOLD 2023, Parcul Central din Cluj-Napoca a găzduit peste 200 de discuții cu psihoterapeuți în primul Punct de Prim Ajutor Emoțional la un festival de muzică din România, organizat de Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA.
“Pe tot parcursul festivalului am încercat și – sper eu – reușit să oferim sprijin real pentru tinerii care se confruntă cu explorarea propriului univers emoțional, și cred că le-am conturat o experiență bună care a schimbat ceva în interiorul lor, să îi facă mai încrezători față de terapie și împărtășirea problemelor personale. Majoritatea celor cu care am discutat nu au mai fost la terapie, dar au fost interesați de ea și sper eu convinși să continue această conversație atât de importantă, în orice modalitate preferă”, declară Lidia Rusu, terapeut în cadrul Rețelei de Sănătate REGINA MARIA
Anxietate, probleme în relații de cuplu, cu familia sau cu prietenii; pierdere și doliu, stres și burnout, stimă de sine scăzută – acestea au fost câteva dintre temele abordate, oglindind de altfel probleme din cabinetele psihoterapeuților. Mulți dintre cei care au venit au fost curioși și de procesul terapeutic: ce presupune, la ce ar putea să se aștepte în cabinet, despre ce pot vorbi, care e diferența dintre psiholog, psihoterapeut și psihiatru.
“Psihoterapia este un proces de durată, rezultatele se construiesc în timp, și pentru a ajunge să ceri ajutorul e nevoie să fii informat și să înțelegi că nu trebuie să porți o stigmă – în ziua de astăzi, a merge la terapie e ceva firesc și necesar pentru sănătate”, declară psihologul Oana Nicolau, fondator al clinicii cu același nume, parte din REGINA MARIA. “Echipa noastră a oferit timp și spațiu oricui a dorit să poarte o discuție cu un psihoterapeut și am fost impresionați să vedem deschiderea și interesul cu care am fost abordați. Reacțiile au fost incredibile! Colegii mei au primit nenumărate aprecieri, ceea ce ne demonstrează cât de mare e nevoia de a aduce terapia mai aproape de tineri”, a continuat psihologul Oana Nicolau.
Deși majoritatea persoanelor care au venit au fost tineri cu vârste între 15 și 35 de ani, au existat și cupluri sau copii care și-au manifestat dorința de a veni la discuții – ultimii sub supravegherea părinților.
Ce urmează: #ÎnTerapie, parte din viața de zi cu zi
Conversația despre terapie a avut un ecou mai larg – pe parcursul zilelor de festival, Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA a oferit vizitatorilor peste 3000 de premii constând în ședințe gratuite de terapie, vouchere valorice și abonamente la terapie, dar și tricouri și tote bag-uri din colecția vestimentară #ÎnTerapie, produsă în serie limitată cu designerul timișorean Ina Biebel (Tombabe).
În urma feedback-ului pozitiv și a numeroaselor mesaje primite, colecția va fi pusă și în vânzare de către Tombabe în perioada 1 septembrie – 1 octombrie, iar REGINA MARIA va converti numărul de articole vândute în această lună, în ședințe gratuite de terapie oferite tinerilor între 16 și 24 de ani.
“Vârsta adolescenței este dificilă, pentru că au loc multe schimbări, atât pe plan biologic, cât și emoțional: avem trecerea de la vârsta de copil la cea de adult; este perioada în care se dezvoltă identitatea personală; grupul de prieteni devine foarte important, uneori mai important decât familia; sunt multe presiuni sociale cărora nu știi cum sa le faci față.
Mulți dintre cei care cu care am vorbit au povestit despre relațiile cu prietenii și au avut întrebări despre modul în care pot face față presiunii sociale; tot la vârsta aceasta avem prima iubire, sunt multe lucruri ce țin de relaționare, de așteptări. E o vârstă a descoperirii: e important să se cunoască pe ei înșiși și să se pregătească pentru viață”, a continuat Lidia Rusu.
Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA nu este la prima inițiativă de acest gen, implicându-se recent în acțiuni legate de sănătatea psihoemoțională a tinerilor în cadrul campaniei ING Unfollow Self:Hate.