Un material de Mihaela Sandu – Scarlat, Psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală, Leader în resurse umane 

 

Întrebarea „ce altceva?” m-a împuternicit întotdeauna și am accesat  resurse latente sau resurse uitate.

Este o întrebare care stimulează creativitatea, mă duce mereu pe axa trecut, prezent și viitor, mai exact pot explora:

  • Ce altceva din trecut a funcționat?
  • Ce altceva din prezent funcționează dar încă nu observ?
  • Ce altceva ar putea funcționa dacă mi-aș da voie?

Întrebarea „ce altceva?” implică o diagnoză 360, profundă și revelatoare, propune atât un zoom in cât și un zoom out al situației trăite.

Una dintre satisfacțiile mele este să identific noi abordări, direcții sau soluții și să ajung la acel Evrika, mult căutat.

Întrebarea „ce altceva?” poate fi frumos extinsă către explorarea zonei în care avem control, prin întrebarea: și ce altceva mai este în controlul meu?

Întrebarea aceasta nu doar că împuternicește dar și responsabilizează și îndeamnă la preluarea concretă a controlului asupra situației.

Întrebarea „ce altceva?” mă poate intriga desigur atunci când simt că am dat sau am făcut totul pe respectivul subiect.

În același timp, cu atât mai mare va fi bucuria sau eliberarea în momentul în care am mai descoperit o cale nouă sau reinventată prin forța nebănuită a propriei gândiri.

Întrebarea „ce altceva?” nu vine să anuleze progresul făcut sau să dărâme construcția deja realizată, ci să o completeze, să o înfrumusețeze și să o pună în valoare pe deplin.

Întrebarea „ce altceva?” mă duce mereu în epicentrul situației, acolo unde blocajele s-au produs dar tot din acel epicentru ies la iveală și soluțiile.

Întrebarea „ce altceva?” îmi dă puterea de a face lucrurile în ordinea cea mai potrivită pentru mine, întrucât știu ca nu există o soluție universală pentru toate blocajele.

Întrebarea „ce altceva?” deschide un evantai, care imi permite să respir întrucât am posibilitatea de a alege și nu de a intra în compromis.

Așadar, dragă cititorule/oare, te invit ca data  viitoare când nu mai vezi luminița de la capătul tunelului, să te întrebi ce altceva mai  poți face ca să o vezi din nou.

Iar întrebarea ,,ce altceva”?  va intoarce cubul rubic, pentru a te sprijini în a ajunge din nou în armonia pe care ți-o dorești.

 

Mihaela Sandu – Scarlat este Psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală, Leader în resurse umane, Mentor în asociația Professional Women Network iar în prezent urmează cursurile unei școli de coaching.