Irinel Busca este fondatorul Clinicilor ExMed și Navigatorilor Medicali „Amazonia” și proaspăt absolvent al unui Executive MBA în cadrul Bucharest Business School de la ASE. Irinel a împărtășit povestea sa antreprenorială și viziunea pentru viitorul industriei medicale private din România în cadrul unui interviu.

Călătoria antreprenorială

Cu începuturile sale în 2008, Irinel Busca a pornit pe drumul antreprenoriatului după 10 ani de experiență în sistemul de sănătate, atât în sectorul public, cât și în cel privat. Împreună cu trei prieteni curajoși, a deschis prima clinică de imagistică din Teleorman în 2009, într-un moment delicat, pe fondul crizei economice. Cu perseverență și eforturi susținute, au reușit să transforme această inițiativă într-o afacere de succes.

Din acest punct, povestea continuă odată cu formarea Clinicilor ExMed în 2014, cu un total de 7 locații în județul Teleorman. În februarie 2023, Irinel Busca a finalizat cu succes exit-ul către Clinicile Affidea România, parte a gigantului european Affidea, cel mai mare furnizor de servicii de diagnostic medical din Europa. „Valorile Clinicillor ExMed, se potrivesc cu filozofia Affidea de “clinical excellence” centrată pe pacienți. În plus, combinația de servicii de diagnostic imagistic și consultații ambulatorii multidisciplinare se înscriu în linia Affidea de “one-stop shop”, în care pacienții își pot rezolva patologii multiple într-o singură clinică. În urma acestei asocieri puternice câștigă pacienții din Teleroman, care vor avea acces la servicii superioare de calitate”, declară Irinel Busca.

Oportunități în evoluția sănătății: tehnologie și teleradiologie

În cadrul interviului, Irinel subliniază direcțiile majore de dezvoltare în industria sa. „Adoptarea pe scară largă a tehnologiei în sănătate și teleradiologia reprezintă direcții importante”, spune el. Analiza Big Data, conform fondatorului ExMed, poate revoluționa prevenția și tratamentul, oferind un răspuns mai rapid la schimbările necesare în domeniul medical.

„Teleradiologia permite accesul mai facil la servicii medicale și elimină necesitatea ca pacienții să se deplaseze de la un cabinet la altul pentru a efectua un control radiologic”, explică Irinel Busca. Aceasta nu numai că face serviciile medicale mai accesibile pentru cei din zonele rurale sau izolate, dar accelerează și procesul diagnostic.

Provocările și oportunitățile în timpul pandemiei

Despre provocările pandemiei, Irinel Busca subliniază presiunea crescută asupra clinicilor de diagnostic imagistic, în special în domeniul oncologic. Cu un număr tot mai mare de examinări și un număr redus de specialiști, adaptarea a fost esențială. Cu toate acestea, pandemia a oferit și oportunități. „Pandemia de COVID-19, privită dintr-o altă perspectivă, a fost o uriașă oportunitate pentru schimbare rapidă, pentru adoptarea pe scară largă a teleradiologiei”, adaugă Irinel.

Impactul digitalizării în sănătate

Întrebat despre impactul digitalizării, fondatorul ExMed evidențiază avantajele majore, cum ar fi eficientizarea și reducerea costurilor pentru companii și accesibilitatea sporită pentru pacienți. Cu toate acestea, subliniază și provocările legate de securitatea datelor și complexitatea sistemelor.

Cum ne pregătim pentru viitor?

În contextul actual, cu provocări multiple precum pandemia, războiul din Ucraina și criza economică, Irinel Busca oferă o viziune clară asupra modului în care companiile pot face față acestor provocări. „Investițiile masive în digitalizare” reprezintă soluția sa. „O clinică medicală care investește în digitalizarea proceselor va avea costuri mult mai mici”, adaugă el, subliniind importanța adaptabilității și comunicării deschise în astfel de perioade.

Cultura organizațională și învățăturile din eșec

În ceea ce privește construirea unei culturi organizaționale stabile, Irinel Busca pune accentul pe construirea unei echipe puternice și recunoașterea meritelor individuale. Învățătura principală pe care o împărtășește pentru antreprenori este că „eșecul în business reprezintă creștere”. Într-o societate în care frica de eșec este accentuată, antreprenorul încurajează schimbarea perspectivelor pentru a vedea eșecul ca pe o oportunitate de învățare valoroasă.