Medicii Spitalului Euroclinic din București deschid noi orizonturi în diagnosticarea corectă a cancerului de sân. În premieră în București și în România, în cadrul Rețelei de sănătate Regina Maria s-au efectuat primele biopsii vacuum asistate stereotaxice (VAB) sub ghidaj mamografic, cu tomosinteză 3 D, realizate de dr. Isabela Botea, medic coordonator al departamentului de Senologie Imagistică din cadrul Centrului de Excelență în Patologia Mamară din Spitalul Euroclinic.

Cu ajutorul acestei noi proceduri medicale, leziunile vizualizate la nivelul sânului sunt timpuriu diagnosticate, iar tratamentul este început în stadii incipiente ale bolii. Acest lucru se traduce prin șanse mult mai mari de vindecare totală pentru paciente.

Cancerul de sân este una din principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România. Anual sunt înregistrate mii de noi cazuri de cancer de sân, însă boala despre care majoritatea femeilor vorbesc cu frică poate fi tratată, dacă este depistată din timp.

Aflăm în continuare de la Dr. Isabela Botea – medic specialist radiologie–imagistică medicală, cu supraspecializare în manevre intervenționale minim invazive, în special puncții biopsii mamare sau puncții aspirative tiroidiene, sau de părți moi, ce înseamnă această procedură inovativă atât din perspectiva medicală, cât și din cea a pacientului.

Biopsia VAB STEREOTAXICĂ sub ghidaj mamografic cu tomosinteză 3D este o etapă necesară în diagnosticarea leziunilor  mamare care nu se pot biopsia sub ghidaj ecografic, deoarece nu pot fi vizualizate la ecografie, cum este cazul microcalcificărilor sau distorsiunilor glandulare (diagnosticate doar cu Mamografia 3D).

Biopsia ghidată imagistic este o etapă absolut necesară pentru diagnosticarea nodulilor mamari suspecți. În acest sens, prelevarea de țesut se efectuează prin mai multe tehnici, cea mai folosită și cunoscută fiind  biopsia sub ghidaj ecografic (tru- cut sau Core Needle Biopsy). Aceasta  a fost una dintre primele tehnici minim invazive introduse în actul medical, dar a fost asociată în același timp și cu anumite limitări în ceea ce privește acuratețea rezultatului. Cele mai comune limitări fac referire la leziunile care nu se pot vedea în ecografie, ci doar în mamografie (cum ar fi microcalcificările sau anumite distorsiuni glandulare). În aceste cazuri, biopsia VAB stereotaxică sub ghidaj mamografic este o opțiune importantă de biopsie minim invazivă, fiind concepută pentru atenuarea limitărilor Core Needle Biopsy, a subestimărilor acesteia și pentru a contribui astfel la diagnosticarea corectă și completă a tuturor leziunilor mamare.

Cum se efectuează Biopsia VAB STEREOTAXICĂ sub ghidaj mamografic? Necesită internare?

Este o procedură medicală destul de simplă. Biopsia cu sistem Vacuum este efectuată în regim ambulatoriu, ceea ce înseamnă că nu necesită internarea pacientei. Este  o metodă controlată automat prin intermediul unui  sistem computerizat care face măsurători precise, prin stereotaxie.

Ați menționat și mai sus despre stereotaxie? Ce ne puteți spune despre aceasta?

Stereotaxia este o procedură de localizare în spațiu a unei leziuni. În acest caz se utilizează două incidențe mamografice pentru a permite computerului să localizeze microcalcificările din interiorul sânului, dar și pentru a evalua adâncimea și poziția acului pentru o aspirație mai eficientă a țesutului care urmează să fie examinat în laborator.

Stereotaxia permite prelevarea țesutului printr-o singură înțepătură, într-un timp scurt. Prelevarea propriu-zisă durează în jur de 2 minute, fără a fi nevoie de multiple incizii și înțepături, care pot deveni neplăcute pentru paciente ( cum era în cazul vechii tehnici, cu ace mai subțiri).  În plus, posibilitatea aspirației reduce amploarea hematoamelor și frecvența sângerării la sfârșitul procedurii. Prelevarea de probe în acest fel duce la obținerea unor probe de țesut suficiente și de o calitate excelentă, pentru examinarea histologică a leziunii suspectate.

În trecut, procedura se realiza clasic, multe femei temându-se să meargă la medic din acest considerent, însă tehnica medicală a avansat uluitor și va continua să se dezvolte într-un ritm alert, cu beneficiu și pentru pacient și pentru medic.

Ce se întâmplă la finalul procedurii? Care sunt următorii pași pentru a stabili un diagnostic precis?

Țesutul prelevat prin aspirație  se analizează la mamograf în timp real, verificându-se imediat printr-o radiografie ce utilizează un sistem special al mamografului. Aparatul pe care îl folosim în cadrul spitalului Euroclinic este ultraperformant și este unicul de acest fel din România.

La sfârșitul procedurii se lasă pe locul puncționat un clip special de marcaj, astfel încât în cazul necesității tratamentului chirurgical, sânul să poată fi conservat.

 

Dr. Isabela Botea face parte din echipa multidisciplinară din cadrul Centrului de Excelență în Patologia Mamară din Spitalul Euroclinic.  A lucrat  în Italia, la Istituto Clinico Humanitas din Milano, și mai apoi s-a specializat în biopsii VAB stereotaxice la Brescia, la Fondazione Poliambulanza. Are experiență într-o gamă largă de tipuri de ecografii, inclusiv ecografia părților moi, de sân, musculo-scheletal, de tiroida, osteo-articular, ecografie endocavitară (transvaginală și transrectală – pentru prostată), mamografie 3D, efectuând circa 4.500 de examinări anual.

Dr. Isabela Botea deține o importantă experiență în ecografie intervențională cu peste 3.000 de biopsii ecoghidate efectuate de-a lungul timpului.

În spitalul Euroclinic, numai anul trecut s-au efectuat 3.000 de intervenții medicale și 2.000 de mamografii.

Aceste cifre care sunt într-o continuă creștere ne arată că româncele devin receptive la noile metode de investigare și depistare precoce a cancerului mamar, optând pentru a merge preventiv la medic.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor și a doua boală ca rată a mortalității din România, însă depistat în fază incipientă, poate fi vindecat. Screening-ul anual poate fi salvator de vieți, motiv pentru care medicii specialiști trag un semnal de alarmă în privința importanței prevenției prin realizarea la timp a mamografiilor și a ecografiilor mamare.

În anul 2020, peste 4.000 de femei au pierdut lupta cu cancerul de sân, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică.

În Romania, potrivit unui studiu realizat de Coaliția Organizațiilor de Pacieți cu Afecțiuni Cronice, 74% din cancerele de sân sunt diagnosticate în faza avansată, atunci când poate fi prea târziu, în momentul în care tratamentul nu mai poate aduce vindecarea, ci doar prelungirea vieții.