Presiunea pe care o resimt femeile care lucrează cu normă întreagă a crescut semnificativ de la declanşarea pandemiei de COVID 19, în contextul în care acestea se confruntă cu mai multe responsabilităţi casnice (65%) şi cu un volum total de muncă mai mare (33%), conform unui studiu Deloitte realizat la nivel global.
Numărul femeilor care au mare parte din responsabilitatea îngrijirii copiilor sau a altor membri ai familiei aproape s-a triplat în timpul pandemiei, de la 17% la 48%. Mamele care lucrează au raportat responsabilităţi suplimentare legate de îngrijirea copiilor (58%) şi de educaţie, în contextul şcolii online (53%).
Potrivit documentului citat, aproximativ 82% dintre participantele la studiu spun că rutina zilnică le-a fost perturbată de pandemie. Dintre acestea, 70% sunt îngrijorate cu privire la modul în care aceste schimbări le-ar putea influenţa capacitatea de a avansa în carieră.
Totuşi, în ciuda provocărilor generate de pandemie, multe dintre participantele la studiu consideră că există potenţial de a progresa în anul care urmează, fie prin preluarea unor responsabilităţi suplimentare, ca urmare a avansării în carieră (52%), fie prin obţinerea unei majorări de salariu (47%). În schimb, având în vedere eforturile pe care o astfel de decizie le-ar presupune, 60% pun sub semnul întrebării oportunitatea de a avansa în carieră. Dintre acestea, 41% invocă riscul deteriorării raportului dintre viaţa personală şi cea profesională, iar 30%, manifestarea unor comportamente nepotrivite în cadrul organizaţiei, cum ar fi actele de micro-agresiune sau excluderea din întâlniri ori din proiecte.
„Ţinând cont de concluziile studiului, dar şi de incertitudinile prind evoluţia pandemiei, organizaţiile trebuie să ia măsuri pentru a sprijini în mod concret femeile care se confruntă cu sarcini suplimentare din cauza pandemiei. Cercetarea a avut în vedere inclusiv identificarea unor astfel de măsuri, care să ajute femeile să evolueze în carieră, fără repercusiuni asupra vieţii personale. Printre acestea se numără asigurarea unui cadru de lucru flexibil, oferirea de oportunităţi de mentorat şi implementarea unor experienţe de învăţare adaptate la noua rutină zilnică. Regăsim această abordare şi în mediul de business din România, respectiv angajatori care caută soluţii pentru a răspunde dificultăţilor cu care se confruntă femeile în această perioadă”, a declarat Raluca Bontaş, Partener Global Employer Services, Deloitte România.
În contextul pandemiei, multe femei şi-au exprimat loialitatea faţă de angajatorii actuali, o treime dintre ele (32%) plănuind să rămână la actualul loc de muncă între doi şi cinci ani, iar 30%, mai mult de cinci ani. Întrebate fiind care sunt acţiunile care le-ar determina să rămână la actualul loc de muncă, 55% au menţionat o promovare sau o mărire de salariu, 48% mai multă flexibilitate în modul de lucru, 47% dotarea adecvată pentru desfăşurarea activităţii, 45% beneficii mai atractive, 40% oportunităţi suplimentare de învăţare şi cooptarea în proiecte interesante.
Studiul Deloitte „Understanding the pandemic’s impact on working women” are la bază un sondaj la care au participat aproximativ 400 de femei din nouă ţări din întreaga lume şi evidenţiază impactul pandemiei asupra raportului dintre viaţa personală şi cea profesională şi riscurile asupra progreselor realizate în ultimii ani în obţinerea egalităţii de gen la locul de muncă. Persoanele intervievate lucrează cu normă întreagă în companii din domenii diverse, cu cel puţin 1.000 de angajaţi, şi ocupă poziţii începând de la activitatea de secretariat până la vicepreşedinte. Majoritatea sunt căsătorite şi au cel puţin un copil. AGERPRES