Deși România beneficiază de o infrastructură foarte bună privind accesul la internet, cel puțin în mediul urban, iar tehnologii precum datele mobile 5G contribuie la reducerea limitărilor cu care încă se confruntă mediul rural privind accesul la rețeaua globală, investițiile în echipamente de lucru precum laptopuri sau desktopuri sunt mult în urma investițiilor în echipamente de consum de informații, ca telefoanele mobile.

Rata de reînnoire a dispozitivelor de lucru este de peste cinci ani, chiar și în segmentul corporate. Practic, în Romania, folosim un device până când acesta se strică sau chiar și de două ori mai mult timp față de alte state din Uniunea Europeană”, afirmă Robert PufanCloud Solution Archiect for Modern Work, Microsoft CEE.

În plus, spune acesta, contextul dat de criza de componente pune o presiune și mai mare pe adopția de dispozitive noi în procesele de lucru. „Tehnologiile pe care le regăsim astăzi pe un device modern nu impactează doar productivitatea celui care le operează, însă discutăm și de costuri de operare mai mari prin utilizarea unor dispozitive degradate, costuri datorate riscurilor de securitate la care sunt expuse dispozitivele vechi, până la rata de retenție a angajaților tineri, care consideră definitorie tehnologia pe care sunt nevoiți să o utilizeze la locul de muncă”.

Desigur, explică Robert Pufan, un device de lucru nu înseamnă doar laptop sau desktop. Astăzi avem o serie de dispozitive noi gândite special pentru diversele activități pe care fiecare membru al unei companii le efectuează în activitatea sa zilnică. “Dacă ar fi să discutăm despre câteva exemple, putem enumera: dispozitive rigidizate pentru lucrătorii din prima linie – telefoane și tablete – gândite special pentru angajații care își desfășoară activitatea pe teren, în condiții uneori extreme. Un dispozitiv de acest fel poate să înlocuiască redundanța și necesitatea de a folosi echipamente separate pentru activități diverse, cum ar fi: comunicații audio-video, stație radio, scanner pentru coduri de bare, cameră cu termo-viziune, acces internet și intranet, plus multe altele. Toate acestea într-un pachet format dintr-un device unic și un pachet software dedicat”, menționează specialistul Microsoft.

Un exemplu comun pentru spațiile de birouri de astăzi este cel în care vom regăsi angajați care se află într-o întâlnire cu persoane diverse, în aceeași încăpere, în același timp cu alte persoane care participă la aceeași întâlnire dintr-o locație externă sălii de ședințe.

„Echipamentele moderne pentru săli de ședință – Teams Meeting Rooms –  permit interacțiunea dintre mai multe persoane, indiferent de locul în care se regăsesc aceștia. În acest fel toți participanții se văd, se aud și… cel mai important, se înțeleg între ei, indiferent de locul din care au putut accesa întâlnirea. În afara birourilor avem o serie de dispozitive care nu necesită operarea constantă din partea oamenilor, cum ar fi dispozitivele IoT. Senzorii conectați în permanență la internet, împreună cu o legătură și cu o stocare securizată a datelor în Cloud – Microsoft Azure și folosind asupra acestor seturi de date algoritmi de inteligență artificială (AI) și machine learning (ML), redefinesc standardele de ‘producție la hectar’. Depindem atât intern, cât și țările vecine de rezultatele obținute prin tehnologizarea acestui segment”, subliniază Robert Pufan.

Acesta adaugă că o altă categorie de dispozitive moderne sunt cele care permit interacțiunea prin realitatea virtuală sau realitatea augmentată. Tehnologia și dispozitivele moderne care accesează servicii cloud profesionale, platforme de productivitate, aplicațiile de colaborare și comunicare bazate pe aceste servicii cloud, permit oamenilor să aibă o productivitate crescută. De la agricultură, producție, educație și până la medicină. Orice domeniu poate beneficia de tehnologiile moderne hardware și software de lucru”, concluzionează interlocutorul nostru.

 

Robert Pufan este Cloud Solution Architect pentru spațiile de lucru moderne. Robert face parte din echipa Microsoft de aproape 8 ani, trecând prin diferite departamente și divizii, cum ar fi: Mobile Devices Group sau Consumer & Devices Sales, iar de mai bine de doi ani lucrează pentru viitorul spațiilor moderne de lucru, în echipa comercială. Este responsabil de construirea de noi servicii, aplicații și bune practici de adopție pentru întregul ecosistem de parteneri Microsoft din Europa Centrală și de Est. Robert deține un master în cibernetică, este certificat ProSci în Adopție & Change Management și este trainer certificat Microsoft.