Antreprenorii din întreaga lume se așteaptă să resimtă efectele ample ale pandemiei pentru următorii câțiva ani, potrivit celui mai recent studiu Deloitte Private Survey, efectuat în rândul a 2.750 de companii private de pe tot globul. Principalele lor îngrijorări pentru următorii doi ani sunt legate de efectele pandemiei asupra cererii de produse și servicii (28%) și de efectele operaționale asupra lanțurilor de aprovizionare, de resurse umane, de IT și de livrare (25%).

Alte riscuri identificate de companiile participante la studiu sunt atacurile cibernetice și securitatea informatică (26%), creșterea concurenței pe piață (26%) și costul materiilor prime și al altor factori de producție, inclusiv energia (23%).

Companiile din întreaga lume se așteaptă la o scădere a numărului de angajați

Deși majoritatea companiilor participante la studiul Deloitte cred că principalii indicatori de business, precum productivitatea, veniturile, profitul și investițiile de capital, se vor îmbunătăți, acestea sunt precaute cu privire la planurile de a face angajări, doar 11% dintre respondenți previzionând creșterea numărului de angajați în următorul an, în timp ce 8% au prognozat o scădere.

Aproape trei sferturi (71%) dintre respondenți consideră că transformarea modului de lucru, a forței de muncă și a locului de muncă reprezintă aspecte importante sau extrem de importante pentru reziliența organizației și nu mai puțin de 20% și-au schimbat deja integral modul de lucru. Majoritatea se concentrează pe oferirea unui mod de lucru flexibil și pe regândirea organizației pentru a fi mai agilă și pentru a avea rezultate superioare cu echipe mai mici, independente.

„Antreprenorii și-au intensificat eforturile de transformare organizațională, accelerând demersurile de digitalizare și încorporând în strategie principii de sustenabilitate în sensul larg al conceptului – mediu, impact și responsabilitate socială. De asemenea, participanții la studiu menționează faptul că fondurile oferite de guverne au reprezentat o modalitate importantă de combatere a efectelor economice ale pandemiei și cea mai importantă formă de asistență din partea statului de care vor avea nevoie în continuare, pe termen scurt, pentru a facilita creșterea economică”, a spus Andrei Burz-Pinzaru, Partener Reff & Asociații | Deloitte Legal, și liderul Programul Deloitte Private, care se adresează companiilor private de toate dimensiunile, inclusiv antreprenorilor locali, IMM-urilor, start-up-urilor și afacerilor de familie.

Transformarea digitală a devenit atât o prioritate în contextul pandemiei, 70% dintre companii accelerând semnificativ acest demers, cât și o strategie de creștere pentru următorii doi ani pentru peste 40% dintre companii. În timp ce peste un sfert dintre companiile private au demarat acest proces înainte de pandemie, mai mult de jumătate l-au inițiat ca o formă de răspuns la criză.

Ce schimbări la nivel de tehnologie vor companiile să implementeze

Principalele arii tehnologice în care companiile private intenționează să investească sunt securitatea informației și securitatea cibernetică (39%), analiza datelor (37%), sistemele de management al relațiilor cu clienții (34%), inteligența artificială (33%), automatizarea proceselor de afaceri (32%), Internet of Things (30%).

Proprietarii de businessuri și echipele de top management participante la studiu se așteaptă ca investițiile în tehnologie să aducă beneficii importante pentru organizațiile lor, precum îmbunătățirea relației cu clienții, creșterea volumelor de vânzări, creșterea capacității de a gestiona și de a reduce costurile.

De asemenea, aproape 70% dintre respondenți menționează că definirea și urmărirea unor obiective care merg dincolo de obiectivele de profit au devenit tot mai importante pentru reziliența și succesul organizațiilor, mai ales ca urmare directă a crizei generate de COVID-19. În ceea ce privește sustenabilitatea și reducerea emisiilor de carbon, două treimi dintre companiile private participante la studiu spun că acestea rămân pe lista de priorități, în ciuda perturbărilor cauzate de pandemie. Cu toate acestea, o treime dintre respondenți încă mai cred că factorii de mediu, sociali și de guvernanță (environmental, social, governance – ESG) reprezintă o zonă de risc scăzut pentru anul următor, iar 14% nu văd niciun risc asociat.

Deloitte Private Survey a fost realizat în rândul proprietarilor și echipelor de top management din 2.750 de companii private din 33 de țări din întreaga lume, cu venituri anuale cuprinse între 10 milioane și 1 miliard de dolari, active în industrii variate precum produse de consum și industriale, tehnologie, mass-media și comunicații, servicii financiare, energie, sănătate și servicii medicale.